понеділок, 03 листопада 2008 14:51

Європу чекає економічний застій і безробіття

Європу чекає економічний застій і безробіття

Прогнози, зроблені Європейською комісією в понеділок, свідчать про те, що економіка 15 країн, грошовою одиницею яких є євро, буде рости дуже повільно наступного року - лише на 0.1 відсоток - так як фінансова криза завдала їй сильного удару.

У країнах єврозони настане або економічний застій або ж скорочення економіки. У Німеччині, Франції та Італії економічного росту не передбачається взагалі, він становитиме 0.0%.

Ірландію та Іспанію чекає спад виробництва та безробіття, а також дефіцит державного бюджету.

Що ж до членів Європейського Союзу, які не послуговуються євро, то у Британії передбачається економічний спад (на 1%), у Балтійських країнах Естонії та Латвії також очікується негативний економічний ріст.

Економісти Європейського Союзу, до складу якого входять 27 держав, застерігають, що насправді ситуація може скластися гірше, ніж подають прогнози, адже вони не можуть виключати поглиблення кредитної кризи, яка підірве економіку, скоротить державні фінанси, та заморозить витрати на домашні господарства.

Очікуваний позитив - зниження інфляції

Навіть трохи вища ціна позики - додаткові 0.5 % відсоткової ставки - стримають ріст кредитів домашнім господарствам і спричинять економічний спад, та 1% зниження валового внутрішнього продукту в єврозоні.

Ринок праці має різко погіршитися наступного року. Безробіття сягатиме 8.4% у 2009, на відміну від 7% у 2007 році.

У Іспанії це виллється в уповільнення розвитку туристичного бізнесу, а також у виникнення фіктивного житлового бізнесу.

Валовий внутрішній продукт у єврозоні цього року становитиме 1.4%, у 2009 році він знизиться на 0.2%, та на 1.1% у 2010.

Єдиний очікуваний позитив - зниження інфляції з рекордно високого рівня до середнього - 2.2% в наступному році, так як ціна на нафту спадатиме. Це може призвести до збільшення об"єму грошей, які людям необхідно буде витрачати, проте навряд вони робитимуть це в магазинах, побоюючись постійно втратити роботу. Особисте споживання тому переживатиме застій

Ціни на нафту мають знизитися від $104 за барель до $86 наступного року. Проте ціни на продукти та метал залишатимуться високими.

Прогнозується, що Франція та Ірландія порушать бюджетні закони Євросоюзу у 2009 році, маючи річний державний дефіцит більше, ніж 3% ВВП. Британія, Латвія, Литва, Румунія та Угорщина також, здається, перевищать ліміт дефіциту, повідомляє CNN.

Зараз ви читаєте новину «Європу чекає економічний застій і безробіття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі