четвер, 31 травня 2007 16:09

Європарламент закликав українців встановити мораторій

Європейський парламент закликає учасників політичного процесу в України дотримуватися досягнутого компромісу щодо врегулювання політичної ситуації.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції голова Спеціальної делегації Європейського парламенту Адріан Северін.

"Ми закликаємо всіх учасників українського політичного процесу всіляко дотримуватися досягнутого компромісу та мораторію на якісь односторонні дії", - сказав він.

Він зазначив, що європейські депутати прибули в Україну для того, щоб оцінити суть підписаної спільної заяви Президента Віктора Ющенка, прем"єр-міністра Віктора Януковича та голови Верховної Ради Олександра Мороза, наскільки вона є сталою і користується народною підтримкою.

Северін зазначив, що ЄС вітає таку угоду, оскільки вона є результатом політичних домовленостей, а не наслідком прояву насильства чи зіткнень на вулиці.

За його словами, ця заява дає гарантії, що парламентські вибори відбудуться і будуть демократичними та прозорими.

Водночас Северін зазначив, що заява є важливим кроком, але в ній не повністю визначені коріння тих проблем, які призвели до виникнення нинішньої кризи.

Він також закликав усіх політичних та громадянських лідерів успішно завершити конституційну реформу, щоб "було встановлено надійний механізм стримувань та противаг, щоб було чітке розмежування усіх гілок влади і щоб панувало верховенство права в Україні".

Северін також зазначив, що представники коаліції та опозиції під час зустрічей з депутатами Європарламенту висловлювали готовність з повагою ставитися до закону і використовувати лише законні способи досягнення мети. "Але після того, як робилися такі заяви, наші співбесідники висловлювали ті чи інші думки, які вже розходилися з цими заявами.", - сказав він.

Він зазначив, що недотримання досягнутих домовленостей призведе до дуже серйозних наслідків, відіб"ється на загальних настроях суспільства, на відносинах України з ЄС і передовою міжнародною спільнотою, повідомляє УНІАН.



Зараз ви читаєте новину «Європарламент закликав українців встановити мораторій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі