середа, 11 липня 2007 14:50

Європарламент захищається від "Газпрому"

Європарламент 11 липня в Страсбурзі переважною більшістю голосів схвалив доповідь "Про перспективи внутрішнього ринку газу і електрики ЄС". Одне з його положень звучить так: "Слід заборонити компаніям з третіх країн купувати об"єкти енергетичної інфраструктури ЄС, за винятком тих випадків, коли третя країна готова на такі ж кроки у відповідь".

Автор доповіді Алехо Відал-Квадрас вважає, що Європа сильно залежить від постачань енергоносіїв з Росії та Алжиру: "Захоче, скажімо, "Газпром" купити інфраструктуру в Європі, - міркує він. - Це можна буде зробити тільки за умови, що Росія відкриє ринок для європейських компаній".

Заборона направлена перш за все проти "Газпрому", який давно цікавиться газорозподільними мережами і електроенергетикою Європи, але придбав лише незначні активи або міноритарні долі в СП з енергогігантами ЄС. Отже Європарламент тільки хоче юридично закріпити положення, що існує де-факто.

За минулий рік російські компанії не раз отримували відмову від західних компаній і властей при спробі купити який-небудь актив за кордоном. Щоб уникнути небажаної експансії, країн ЄС готові навіть міняти свої законодавства.

Першою стала Британія, після того, як "Газпром" повідомив про інтерес до британської газорозподільної компанії Centrica. Уряд Великобританії обговорював можливість зміни закону про злиття, щоб блокувати операцію.

Крім Росії, обмежувальні заходи спрямовані також проти Китаю, Індії, країн Азії, зокрема Сінгапуру, Малайзії, Південної Кореї, Республіки Тайвань, і країн Персидської затоки, оскільки у інвесторів з цих регіонів зараз скупчилася велика кількість грошей, яким вони активно шукають застосування.

В результаті енергореформи, що набула чинності 1 липня, колишні національні компанії і ринки стали загальноєвропейськими. Європейці і європейські компанії можуть тепер вибирати собі будь-якого постачальника. Лібералізація приводить лише до економії енергоресурсів і грошових коштів споживачів.

У Росії енергетичний ринок залишається не лібералізованим. Монопольне положення "Газпрому" тільки зміцнюється, і компанія вже добилася від уряду такого збільшення внутрішніх тарифів на газ до 2011 року, яке забезпечить монополісту рівну прибутковість експортних і внутрішніх контрактів, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент захищається від "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі