вівторок, 03 лютого 2009 16:05

Європарламент може підключити Росію до проекту Nabucco

Європарламент може підключити Росію до проекту Nabucco
Експерти Європарламенту підготували доповідь по енергетичній політиці Євросоюзу, яка, як очікується, буде винесена на голосування на пленарній сесії асамблеї 4 лютого, в Страсбурзі.

У доповіді міститься пропозиція підключити Росію до проекту будівництва європейського газопроводу Nabucco, повідомило дипломатичне джерело в Брюсселі.

За словами джерела, автори доповіді сумніваються, що прикаспійські країни готові заповнити газом Nabucco і вважають недоцільними розглядати його як конкурента російському проекту "Південний потік".

Проти підключення Росії до Nabucco виступає Єврокомісія, яка вважає, що цей крок лише посилить енергозалежність ЄС від Росії.

Експерти пов"язують активізацію переговорного процесу з російсько-українським газовим конфліктом

Декілька ключових членів ЄС, зокрема Німеччина, Італія та Франція, навпаки, сумніваються в необхідності будівництва Nabucco, хоча виконавча влада ЄС вже виділила 250 мільйонів євро на газопровід, який покликаний стати альтернативним російському маршруту поставок природного газу.

Експерти пов"язують активізацію переговорного процесу з російсько-українським газовим конфліктом.

Проект Nabucco передбачає транспортування середньоазіатського і каспійського газу в європейські країни через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Угорщину, Румунію та Австрію. Він стане продовженням вже побудованого газопроводу Баку-Тбілісі-Ерзрум.

Але джерела газу для Nabucco поки не визначені: поставки з Ірану ускладнені у зв"язку з міжнародними санкціями проти цієї країни, Туркменія вважає за краще продавати газ Росії та Китаю, Туреччина як ключова транзитна країна, вважають аналітики, може бути використана Росією для блокування проекту з урахуванням суперечок про делімітацію Каспійського моря, повідомляє

РІА Новости

.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент може підключити Росію до проекту Nabucco». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі