четвер, 18 жовтня 2007 14:07

Естонським школярам рекомендовано сміятися над неграми і росіянами

Міністерство освіти Естонії ухвалило для викладання дітям 12-13 років гумористичні збірки, сумнівний характер жартів яких викликав подив батьків. Семикласникам пропонується посміятися над фразами типу: "Чому негрів ховають у трунах з двома ручками? Тому що у смітників завжди дві ручки" і "Що спільного у жінки і сигарети? Перед вживанням і те і інше треба пом"яти".

Про те, що підліткам рекомендований до вивчення гумор подібного роду, з"ясував випадково працівник сфери освіти Анатолій Купріянович: його дочка, що вчиться одній з елітних шкіл Талліна, попросила узяти у бібліотеці книжки, необхідні для прочитання на уроці літератури. У список входили гумористичні збірки "У банана нежить", "Негр загоряє" і "Слон в холодильнику".

У цих книгах зібрані підбірки жартів на тему різних національностей і рас, які, на думку Купріяновича, не підходять для дітей 12-13 років. "Я сам - вчитель, і вважаю, що не варто бути ханжами. Про яку толерантність може йтися, якщо він читає такі речі у підручниках?!" - дивується він, коментуючи жарт "У чому різниця між батутом і негром? Стрибаючи на батуті, треба роззуватися".

У Міністерстві освіти Естонії, куди Купріянович звернувся за коментарями, відповіді його не удостоїли. "Ось ми весь час говоримо про хороші  відносини із Заходом. Естонія хоче добитися безвізового режиму з Америкою. А що, цікаво, скажуть наші друзі з американського посольства, почувши жарт "Яка різниця між негром і цибулею? Коли ріжеш цибулю, на очах виступають сльози"?" - коментує зміст книги викладач.

Укладач підручника з естонської літератури для 7-го класу професор Аннє Нахкур не згодна з твердженням, що у її підручнику дітям рекомендують читати жарти ксенофобського змісту. За словами Нахкур, у її підручнику, у розділі про сучасний фольклор і міські легенди, розглядають жарти, які естонські діти у 1992 році прислали у фольклорний архів і які були опубліковані у  збірках "У банана нежить", "Негр загоряє" і "Слон в холодильнику", пише Postimees.

"Я в робочих завданнях просто сказала ознайомитися із збіркою Еди Калмре "У банана нежить". Якщо хтось там знайшов якийсь такий жарт, то це не означає, що підручник їх пропагує", - сказала Нахкур. Вона не розуміє, чому діти не можуть читати жарти, які надіслали  в архів інші діти, і які були оброблені вченими і опубліковані. "Фольклор іноді не зовсім література, іноді непристойний, але я не вірю, щоб у цій збірці Калмре було щось таке", - сказала Нахкур.

Цитати з дитячої книги "Слон у шафі":

- Як помістити 25 китайців в одну машину? - Кинути туди шматок хліба.

- Чому росіяни носять солом"яні капелюхи? - На гній завжди кладуть солому.

- Які тварини в Естонії поширені більше всього? - Росіяни.

- Чому вірменам завжди везе? - Тому що Фортуна боїться повертатися до них задом.

- Де у жінки апендицит? - Відразу як входиш - наліво.

- Жінка може жити на зарплату в 30 рублів? - Може, якщо вона одягається в кредит і роздягається за готівку. NEWSru.com.
Зараз ви читаєте новину «Естонським школярам рекомендовано сміятися над неграми і росіянами ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі