пʼятниця, 30 травня 2008 11:10

Естонія самостійно переходить на євро

Естонія самостійно переходить на євро

Естонія може почати використовувати євро як платіжний засіб усередині країни. Центральний Банк Естонії готовий допустити обіг євро, якщо платежі проводитимуться відповідно до офіційного курсу, встановленого Центробанку, і за наявності відповідної домовленості між продавцем і покупцем.

На думку фахівця із зв"язків з громадськістю Банку Естонії Інгрід Мітт, такий порядок не суперечить законодавству, згідно якому єдиним засобом платежу в Естонії є національна валюта естонська крона.

Позиція Банка Естонії, що допускає паралельне використання іншої валюти, сприймається багатьма спостерігачами як спроба одностороннього переходу на євро в обхід думки Євросоюзу і встановлених ним Маастрихтських критеріїв.

Перехід на євро є одним з програмних пунктів естонського уряду. Спочатку передбачалося ввести в обіг єдину євровалюту з 1 січня 2007 року. Проте через непомірно високу інфляцію перехід на євро був відсунутий на початок 2008 року, а потім уряд республіки і зовсім відмовилося від прив"язки цього переходу до якої-небудь дати.

Рівень інфляції, що не перевищує 3%, є одним з головних критеріїв Євросоюзу, тоді як за даними Департампента статистики, в першому кварталі інфляція в Естонії склала близько 11%, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Естонія самостійно переходить на євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі