Ексклюзиви
вівторок, 15 травня 2007 09:45

ЄС відмовився від переговорів про нову угоду з Росією

Євросоюз поки не готовий почати переговори про укладання нової угоди про партнерство і співробітництво з Росією, заявив 15 травня верховний представник ЄС з спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав"єр Солана.

"Ми сподівалися почати переговори про нову угоду між ЄС і Росією на саміті, але, на жаль, це виявилося неможливим, тому що перед нами усе ще стоїть завдання вирішити проблему, яка виникла в зв"язку з забороною Росії на імпорт м"яса й овочевої продукції з Польщі", - сказав Солана напередодні саміту Росія-ЄС, що пройде 18 травня в Самарі. Діюча угода набрала сили в 1997 році,  її термін 1 грудня 2007 року. Польща в листопаді 2006 року  напередодні саміту Росія-ЄС в Хельсінкі наклала вето на переговори щодо нового базового договору, вимагаючи від Москви скасувати заборону на імпорт польської харчової продукції.

Тимчасова заборона на постачання м"яса і овочів з Польщі Росія ввела в 2005 році в зв"язку з підозрою, що польські підприємства реекспортували цю продукцію з третіх держав, які представляють небезпеку у ветеринарному і фітосанітарному плані.

Раніше жодна країна ЄС не виступила за скасування зустрічі на вищому рівні ЄС-Росія в Самарській області 18 травня. У той же час міністри закордонних справ країн-учасниць альянсу на зустрічі в понеділок, 14 травня, у Брюселі не дійшли згоди з приводу спільної позиції у відношенні саміту, які викликані погрозами Польщі, Литви і Естонії блокувати початок переговорів за згодою РФ-ЄС.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает заявив, що не виключає можливості блокування Таліном слідом за Польщею початку переговорів за новою згодою РФ-ЄС, які  мають відбутися 18 травня в Самарі. Крім того, президент Литви Валдус Адамкус після повернення з польського енергетичного саміту, який завершився цих вихідних, пообіцяв блокувати заплановані в Самарі в рамках саміту Росія-ЄС переговори про підписання нового договору про співробітництво. Литовський лідер вимагає спочатку відновити постачання нафти в Литву по нафтопроводу Дружба.

Варшава заявляє, що буде виступати за збереження вето на початок переговорів за новою згодою між ЄС і Росією доти, доки не буде знято заборону на постачання польського м"яса в Росію. З такою заявою виступив у понеділок на прес-конференції глава польського уряду Ярослав Качиньский. "Вето на початок переговорів, звичайно, залишається в силі, - зазначив Качиньский. - Росія не зняла санкції, так що ми підтримуємо наше вето. У цьому сенсі нічого не змінилося". За словами обізнаного джерела в Раді ЄС "дискусія з цієї проблеми продовжується", однак "більшість аргументів уже вичерпано", передає Кореспондент.
Зараз ви читаєте новину «ЄС відмовився від переговорів про нову угоду з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути