понеділок, 17 грудня 2007 12:05

ЄС виділить Палестині $650 млн допомоги

Євросоюз виділить $650 млн на допомогу Палестинській автономії в 2008 році Про це повідомила в понеділок комісар ЄС із зовнішніх зв"язків Беніта Ферреро-Вальднер перед сьогоднішньою конференцією країн-донорів. Нагадаємо, зустріч близькосхідного "квартету" проходить у Парижі в понеділок.

Палестинська влада розраховує отримати від різних держав фінансову допомогу у розмірі $5,5 млрд, що виплачуються з 2008 по 2010 рік, щоб гарантувати бюджетні асигнування і реалізувати проекти, які могли б поліпшити повсякденне життя палестинців. США вже обіцяли виділити палестинцям $500 млн.

У роботі форуму візьмуть участь представники 70 країн і 20 міжнародних організацій, зокрема ООН, МВФ, Всесвітній банк, Ліга арабських держав.

Конференцію донорів для палестинської держави відкрив президент Франції Ніколя Саркозі. Одними з перших у дискусії отримають слово представники сторін – глава ПНА Махмуд Аббас і міністр закордонних справ Ізраїлю Ципі Лівні. З особливим інтересом очікуються виступи учасників "четвірки" міжнародних посередників, що включає Росію, США, Європейський союз і ООН. Цей квартет дипломатичних спонсорів близькосхідного мирного процесу планує сьогодні на своїй нараді в кулуарах конференції погодити подальші дії, передає ИТАР-ТАСС.

Палестинська сторона розраховує отримати гарантії фінансової допомоги у розмірі $5,6 млрд протягом трьох років. Ферреро-Вальднер не уточнила, скільки ЄС – найбільший донор ПА – виділить у 2009 і 2010 роках, проте повідомила, що це буде "крупна сума", передає AP.

Цю інформацію підтвердив у інтерв"ю Financial Times екс-прем"єр Великої Британії, спецпредставник близькосхідної "четвірки" Тоні Блер. За словами Блера, 70% цієї суми має бути спрямовано прямими перерахуваннями до палестинського бюджету.

Нагадаємо, що на початку лютого 2006 року Всесвітній банк заморозив допомогу палестинцям. Після цього в квітні ЄС ухвалив рішення припинити програму постійних траншів для ПА (50 млн доларів щомісячно) у зв"язку з відмовою уряду Палестинської національної адміністрації, сформованого рухом "Хамас", припинити насильство і визнати право Ізраїлю на існування.

Раніше з аналогічних причин фінансову допомогу ПНА припинили Ізраїль і США. Проте Іран поспішив виручити Палестину і виділив того ж місяця як фінансову допомогу $50 мільйонів.

Зараз ви читаєте новину «ЄС виділить Палестині $650 млн допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі