вівторок, 03 лютого 2009 16:22

ЄС та Канада звинувачують Обаму в протекціонізмі

ЄС та Канада звинувачують Обаму в протекціонізмі
ЄС та Канада висловили побоювання, що деякі пункти плану з порятунку американської економіки ведуть до зайвого протекціонізму.

Пункт плану під назвою "Купуй американське" передбачає, що для проектів, які фінансуються з антикризових коштів, використовуватимуться сировина і матеріали вироблені в США. Посол ЄС в США заявив, що ухвалення плану у такому вигляді створить "небезпечний прецедент" і може підірвати впевненість міжнародного співтовариства.

Канадський посол в США написав в листі сенатським лідерам, що "США втратять моральне право вимагати від інших відмови від протекціонізму", якщо підуть цим шляхом.

У Білому домі заявили, що уточнюють зміст пункту плану, який викликав занепокоєння європейців, проте віце-президент США Джо Байден минулого тижня висловив думку про доцільність такого підходу.

Передбачається, що антикризові заходи, Палати представників, які безперешкодно дістали схвалення, обійдуться платникам податків США в 800 млрд доларів.

Тим часом в сенаті республіканці можуть, якщо не перешкодити, то значно уповільнити процес затвердження плану. Деякі високопоставлені республіканці вважають, що використання протекціоністських методів може привести до торгових воєн. Розгляд пакету заходів в сенаті запланований на поточний тиждень.

Також очікується, що в найближчі дні президент США Барак Обама висуне республіканця Джадда Грегга на пост міністра торгівлі. Він може стати третім представником Республіканської партії в президентській адміністрації. Як відзначають аналітики, таким чином, Обама сподівається підвищити шанси проходження плану антикризових заходів в сенаті, повідомляє ВВС.

Зараз ви читаєте новину «ЄС та Канада звинувачують Обаму в протекціонізмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі