вівторок, 02 вересня 2008 12:20

ЄС повинен скоротити енергозалежність від Росії

ЄС повинен скоротити свою енергетичну залежність від Росії при збереженні міцних відносин з Москвою, заявив в інтерв"ю телеканалу "Канал-5" міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні, підводячи підсумки надзвичайного саміту ЄС, присвяченого ситуації на Кавказі, що відбувся в понеділок.

"ЄС прийняв вчора вкрай важливе, а головне одностайне рішення, що дозволило уникнути нової "холодної війни", що привело б до катастрофи для всіх", - сказав Фраттіні, додавши, що Італії разом з Францією, Іспанією і Німеччиною належить провідна роль в стримуванні деяких держав, що наполягали на застосуванні санкцій відносно Росії.

Проте, питання енергетичної безпеки у зв"язку з останніми подіями на Південному Кавказі "було одним з елементів дискусії", повідомив Фраттіні.

"Щоб адекватніше реагувати на кризи, в які може бути надалі залучена Москва, ЄС, і це загальна думка, повинен скоротити свою енергетичну залежність від Москви", - сказав Фраттіні, додавши, що ця тема буде центральною на енергетичному саміті Ради Європи в жовтні.

Фраттіні не виключив, що із зв"язку з новими завданнями можуть бути переглянуті терміни будівництва деяких газопроводів і ухвалено рішення про розширення і прискорення програми створення ядерної енергетики (як альтернативного джерела енергії).

Глава МЗС Італії відзначив "необхідність" збереження тісної співпраці з Москвою у всіх сферах, зокрема в боротьбі з тероризмом, нагадавши, що миротворча операція НАТО в Афганістані, в якій беруть участь італійські військові, неможлива без підтримки Росії.

"Я не уявляю, як наші військові літатимуть до Афганістану над територією Ірану", - відмітило Франко Фраттіні, повідомляє ІТАР-ТАCC.

Зараз ви читаєте новину «ЄС повинен скоротити енергозалежність від Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі