середа, 01 серпня 2007 07:56

ЄС переконався, що польське м"яса неякісне

Євросоюз, який так наполегливо захищав Польщу в спорі з Росією з приводу польського м"яса, переконався, що воно неякісне. Єврокомісія виявила порушення санітарних норм на 7 з 27 перевірених польських підприємств.

Інспектори з Євросоюзу провели перевірку 27 польських компаній, що проводять м"ясо і молочні продукти. Деякі отримали прекрасні оцінки. Але діяльність інших компаній була визнана неприйнятною для ринку ЄС". Зі всіх компаній 15 отримали позитивні відгуки, в семи випадках виявлені порушення.

Чотирьом компаніям, що виготовляють м"ясо, і одній, що виготовляє молочні продукти, взагалі заборонили продавати свої товари в ЄС через грубі відхилення від санітарних норм.

Цей факт може вплинути на відношення європейських чиновників до ембарго, яке з листопада 2005 року ввела Росія на постачання м"ясній продукції (яловичини, свинини, птаха) з Польщі. Причиною заборони стало порушення польською стороною російських ветеринарних і фітосанітарних норм, а також фальсифікація сертифікатів. Російські ветеринари встановили, що Польща також займалася реекспортом м"яса з третіх країн.

Поляки відреагували на заборону украй хворобливо. М"ясний конфлікт придбав політичний характер. У 2006 році Польща наклала вето на початок переговорів про продовження основного документа, що регламентує відносини Росії і Євросоюзу, - угоди про партнерство і співпрацю. Для продовження переговорів Варшава вимагала від Москви відмінити ембарго. Чиновники ЄС наполегливо закликали Польщу і Росію врегулювати суперечності, адже термін дії договору про співпрацю закінчується в 2007 році. Але у результаті Євросоюз підтримав поляків в їх спорі з Росією. Москві погрозили заблокувати шлях у ВТО за порушення прав польських виробників, пише газета Rzeczpospolita.

Зараз ви читаєте новину «ЄС переконався, що польське м"яса неякісне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі