понеділок, 29 березня 2010 14:18

Ердоган звинуватив Меркель у ненависті до Туреччини

Ердоган звинуватив Меркель у ненависті до Туреччини

Турецький прем"єр-міністр Реджеп Тайіп Ердоган піддав різкій критиці канцлера Німеччини Ангелу Меркель, яка в понеділок, 29 березня, прибуває з офіційним дводенним візитом до Туреччини.

Приводом стала категорична відмова влади ФРН відкрити в Німеччині школи з навчанням турецькою мовою. Ердоган зазначив із цього приводу: "Я не розумію, звідки така ненависть до Туреччини? Я не чекав такого від канцлера Меркель. Хіба Туреччина хлопчик для биття?"

Як відзначає більшість турецьких ЗМІ, скандал навколо турецьких шкіл, очевидно, негативно позначиться на пербігу німецько-турецьких переговорів, які відбудуться в рамках візиту Меркель.

Ангела Меркель зустрінеться з прем"єром Ердоганом і президентом Абдуллою Гюлем. Планується обговорити такі питання, як можливий вступ Туреччини в ЄС, становище в близькосхідному регіоні з урахуванням подій, що відбуваються в Ірані та Ізраїлі, а також питання про визнання геноциду вірмен і примирення між вірменами і турками.

До складу німецької делегації також входить уповноважена у справах інтеграції Марія Бемер, яка, як і Меркель, також відхилила пропозицію турецької влади про створення у ФРН турецьких шкіл. Бемер, зокрема, заявила, що подібний крок ускладнить процес інтеграції вихідців з Туреччини в німецьке суспільство.

"Той, хто живе тут в Німеччині тривалий час, має дійсно дуже добре володіти німецькою, щоб бути успішним", - заявила Бемер.

За її словами, існування німецьких шкіл у Туреччині ще не є підстваою для появи у ФРН шкіл з навчанням турецькою мовою: у Берліні та інших містах вже існує безліч шкіл, де вивчають турецьку мову.

Крім відкриття в Німеччині турецьких шкіл, Реджеп Тайіп Ердоган також наполягав на введенні подвійного німецько-турецького громадянства. Проте ця пропозиція також не знайшло розуміння німецького уряду. В даний час при одержанні німецького паспорту влада ФРН вимагають відмовитися від турецького громадянства.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Ердоган звинуватив Меркель у ненависті до Туреччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі