вівторок, 14 травня 2019 15:40

Епіфаній зробив заяву щодо розколу ПЦУ

Епіфаній зробив заяву щодо розколу ПЦУ
Zik Епіфаній: розколу не буде

Розколу в Православній церкві України немає і не буде.

Таку заяву зробив предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній у Маріуполі. Там перебуває з першим архіпастирським візитом, повідомляє прес-служба Київської митрополії ПЦУ.

"Розколу в Української православної церкви немає і не буде. Кожен ієрарх має певні думки, але ми повинні спільно будувати майбутнє в єдиній помісній Українській православній церкві", - цитує прес-служба митрополії предстоятеля ПЦУ.

Відповідаючи на додаткові питання щодо останніх публічних заяв почесного патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, митрополит Епіфаній зазначив, що в ПЦУ високо шанують патріарха, однак важко погодитися з його окремими висловлюваннями.

"Ми поважаємо святійшого патріарха Філарета, але не підтримуємо думки, які він висловив останніми днями", - додав предстоятель ПЦУ.

На нинішньому етапі ПЦУ, перш за все, потрібно рухатися вперед і розвивати майбутнє.

"У подальшому будемо розвивати нашу Церкву і йти до визнання нас з боку інших помісних церков. Перед нами стоїть багато завдань, які повинні втілювати в життя як визнана Церква", - зазначив митрополит. - Всі повинні чітко зрозуміти, що до початку Об'єднавчого собору такі структури, як Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, були розпущені".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епіфаній відмовився знятися у відеозверненні Зеленського до жителів Донбасу

Зараз, фактично, і юридично, в Україні не існує таких структур. Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква об'єдналися, і ці колишні структури увійшли в єдину Церкву, виконавши свою історичну місію.

"Всі прагнули до визнання Української церкви і змогли отримати Синодальний Томос, який навіки стверджує той факт, що ми є єдиною Помісною православною церквою", - резюмував митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Митрополит Епіфаній вважає, що Київський Патріархат став предтечею визнання та отримання Томосу про автокефалію Української Православної церкви. Однак "вороття немає".

Так він прокоментував чутки про те, що Патріарх Філарет хоче повернути Київський Патріархат.

Зараз ви читаєте новину «Епіфаній зробив заяву щодо розколу ПЦУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі