пʼятниця, 22 лютого 2008 13:31

Епідемія сказу загрожує Донецькій області

Над Донецькою областю нависла загроза розповсюдження інфекції сказу, повідомляє головний державний санітарний лікар області Віктор Денисенко.

За його словами,  2007 року було зареєстровано 302 випадки захворювання на сказ серед тварин у 29 регіонах області, що перевищило рівень 2006 року у 2,6 разу. Епізоотією було охоплено 90,7% адміністративних територій області.

Найнебезпечніша ситуація склалася у Великоновосілківському, Волновахському, Червоноармійському, Старобешівськом, Марьїнському, Ясинуватському, Володарському, Новоазовському, Шахтарському районах.

Денисенко також повідомляє, що станом на 9 лютого 2008 року було виявлено 34 випадки захворювання тварин на сказ у 15 регіонах області, що перевищило рівень аналогічного періоду 2007 року в 3,1 разу. Кількість осіб з важкими укусами, нанесеними тваринами, зросло  2007 р. у 1,3 разу і досягло 556 випадків. Найбільші показники зареєстровані у Волновахському районі - 91 людина, а також Володарському районі - 40 осіб.

 2007 року від захворювання на сказ померли двоє дітей у Тельманіовському районі і м. Маріуполі. А на початок 2008 року зафіксована смерть від сказу 10-річної дівчинки з міста Вугледара.

Враховуючи всі ці факти, головний санлікар наказує відповідним службам забезпечити посилення заходів щодо скорочення безпритульних тварин в населених пунктах, а також врегулювати чисельність хижих тварин у мисливських і лісових угіддях.

Сказ - інфекційне захворювання, що викликається вірусом сказу з роду Lyssavirus. Вірус сказу провокує запалення головного мозку у тварин і людини. Передається із слиною при укусі хворої тварини.

У людей зараження вірусом сказу неминуче призводить до смерті у разі розвитку симптомів (проте термінова вакцинація після зараження вірусом зазвичай запобігає розвитку симптомів), повідомляє КорреспонденТ.

Зараз ви читаєте новину «Епідемія сказу загрожує Донецькій області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі