понеділок, 26 листопада 2007 12:39

Епідемія педикульозу захлеснула Данію

Благополучна Данія шукає нові способи боротьби з педикульозом. Перші спалахи епідемії почалися в Данії ще кілька років тому, проте всі заходи боротьби з паразитами до цього часу лише збільшували їхні число і силу. Через тривалу епідемію періодично закриваються сотні ясел, дитсадків, кружків позакласної роботи та шкіл по всій країні. Збитки обчислюються мільйонами євро. Сьогодні, за даними данської державної лабораторії шкідливих живих організмів, кожна третя дитина дошкільного чи шкільного віку хоч би раз була вошивою. Це явище тим більше дивно, що п"ятимільйонна Данія входить у трійку найбільш благополучних держав світу, лідируючи в тому числі й за витратами на охорону здоров"я.

Як відзначає видання, проблема набула таких загрозливих масштабів, що влада оголосила минулу суботу Днем проти вошей, під час якого сім"ям пропонувалося зайнятися миттям голів і взаємним вичісуванням паразитів густими гребінцями.

На думку фахівців, це єдиний надійний засіб позбавитися від кровососів. Проте тисячі данців віддають перевагу звичайним пилососам, забезпеченим насадками з вузькою горловиною. Подібні прилади "спецпризначення" продаються в мережі продуктових магазинів COOP лише по 40 євро за штуку, тоді як разове застосування малоефективних шампунів обходиться в 80 євро.

Не відкидаючи користі механічних засобів боротьби з паразитами, лабораторія шкідливих живих організмів гарячково шукає заміну спеціальним шампуням і бальзамам, які перестали діяти на комахах. Промисловці також намагаються зробити свій внесок у перемогу над грізним ворогом. У масовий продаж вже надійшли "електрошокери" для вошей, що працюють на батарейках. Проте населення поки скептично відноситься до чудо-приладів, боячись за здоров"я дітвори. Попереджувальний напис, що електричні розряди викликають лише пощипування вух, мало кого заспокоює.

Фахівці пояснюють біду, яка набула масштабів загальнонаціонального лиха, двома причинами. По-перше, данська воша пішла слідами мікробів і вірусів, набувши імунітет проти більшості відомих хімічних препаратів, спрямованих на боротьбу з нею. По-друге, багато батьків, надмірно захоплених "зеленими" ідеями, поблажливо відносяться до появи в головах своїх чад комах, вважаючи, що будь-яка жива тварюка має право на існування, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Епідемія педикульозу захлеснула Данію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі