субота, 14 червня 2008 17:24

Єлизавета II відзначила другий за рік день народження

День народження королеви Єлизавети II відзначили барвистим парадом у центрі Лондона. Насправді королева народилася 21 квітня, але за традицією, цю подію масштабно відзначають в Британії в червні. Так повелося давно і пов"язано з мінливою і дощовою британською погодою.

Цього року Її величності королеві виповнилося 82 роки.

Більше тисячі військових демонстрували свою виправку. Одним з найяскравіших моментів свята став проїзд Королівського кінногвардійського полку, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Проте головною і невід"ємною частиною щорічного параду став урочистий пронос королівських штандартів.

Єлизавета II виїхала з Букінгемського палацу в кареті у супроводі чоловіка герцога Единбурзького. Королівський екіпаж верхи супроводжували діти Їх Величності принц Чарльз і принцеса Анна.

Внуки Єлизавети принци Уїльям і Гарі прибули на парад у другій кареті у супроводі своєї мачухи, дружини принца Чарльза герцогині Корнуельської.

У повітряному шоу взяли участь 55 військових літаків. Цього року політ асів над центром Лондона тривав довше, ніж зазвичай в ознаменування 90-ї річниці Королівських військово-повітряних сил.

До офіційного дня народження Єлизавети Другої приурочено і оголошення списку державних нагород, які вона вручає.

Цього року до різних нагород представлені сотні держслужбовців, музикантів, спортсменів і журналістів - всього в списку нагороджених значиться 959 імен, повідомляє РИА "Новости".

Так, командором Британської імперії стане чемпіон світу з боксу (за версією WBO) Джо Кальзаге. Чотири роки тому Кальзаге удостоївся звання члена ордена Британської імперії.

Офіцером ордена Британської імперії стала головний редактор американської версії журналу Vogue Анна Вінтур, а глава Королівського балету Моніка Мейсон отримала титул пані-командора.

Нобелівський лауреат Річард Робертс удостоєний звання лицаря Британської імперії за свої дослідження в галузі молекулярної біології, а відомий невролог і письменник Олівер Секс став командором ордена Британської імперії.

Президент України Віктор Ющенко привітав Її Величність Милістю Божою Королеву Великої Британії, Північної Ірландії і інших її Володінь і Територій, Главу Співдружності, Захисницю Віри Єлизавету II з Днем народження і побажав їй міцного здоров"я, натхнення і успіхів у державній діяльності, а також злагоди і процвітання народу Великої Британії, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Єлизавета II відзначила другий за рік день народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі