вівторок, 03 квітня 2007 14:15

Електронний перекладач за $45 млн подарувала IBM американським військовим

Компанія IBM подарувала американській армії систему електронного перекладу вартістю 45 мільйонів доларів, повідомляє The Inquirer. Двонаправлена автоматична система розпізнавання і перекладу мови (MASTOR) забезпечить взаєморозуміння американських військових і корінного населення Іраку.

Система MASTOR дозволяє розпізнавати і переводити людську мову за допомогою звичайного КПК. Програмне забезпечення приймає сигнал з мікрофону, розпізнає його, переводить залежно від контексту на одну з декількох мов, підтримуваних системою, і відтворює через будь-яку підключену акустичну систему.

Фахівці Пентагону протестували систему і визнали її придатною для потреб американських військових. Після рішення ряду юридичних питань, пов"язаних з високою вартістю системи, IBM поставить армії США в Іраку тисячу пристроїв автоматичного розпізнавання і перекладу мови та 10 тисяч копій супутнього програмного забезпечення для майбутнього використання.

Виконавчий директор IBM Самюель Пальмізано ухвалив рішення про пожертвування системи MASTOR після того, як почув історію сина одного із співробітників IBM, що втратив обидві ноги під час патрулювання іракського міста Рамаді. Також ухваленню рішення сприяв звіт працівників IBM, які служать в Іраку, про складнощі роботи за відсутності кваліфікованих перекладачів. Згідно із звітом, в американському посольстві з тисячі співробітників всього шестеро вільно говорять арабською, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Електронний перекладач за $45 млн подарувала IBM американським військовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі