неділя, 18 листопада 2007 13:54

Ельдар Рязанов відзначає ювілей

Знаменитому режисерові Ельдару Олександровичеві Рязанову, творцеві фільмів "Карнавальна ніч" та "Іронія долі", виконується 18 листопада 80 років.

Вже більш за півстоліття глядачі сміються і плачуть над його картинами "Карнавальна ніч", "Дівчина без адреси", "Гусарська балада", "Бережися автомобіля", "Іронія долі, або З легким паром!", "Службовий роман", "Гараж", "Вокзал для двох", "Жорстокий романс", "Небеса обітовані", "Старі шкапи". А в 2006 році Рязанов, якого по праву називають народним режисером Росії, підніс два сюрпризи - фільм "Андерсен. Життя без любові" і "Карнавальну ніч-2".

Немає практично жодного відомого артиста в Росії, хто не знімався б у фільмах Рязанова. У їх числі Інокентій Смоктуновській і Олег Єфремов, Людмила Гурченко і Лариса Голубкіна, Олег Басилашвілі і Андрій Мягков, Аліса Фрейндліх і Ія Саввіна, Ірина Купченко і Лія Ахеджакова, Валентин Гафт і Олександр Абдулов, Микита Міхалков і Олександр Ширвіндт.

"Я відмітив, що мені властиво якесь відчуття, що заважає спокійно жити... Якщо мені щось подобається, якщо я отримую задоволення від людини, музики, віршів, живопиши, книги, мені обов"язково хочеться поділитися цим з іншими", - признається в одній з своїх книг Рязанов.

Рязанов знімає фільми, пише п"єси, прозаїчні твори, вірші і створює телепрограми. На телебаченні, зокрема, Ельдар Олександрович з"явився в 1979 році з передачею "Кінопанорама" і сім років був беззмінним її ведучим. Він був автором і ведучим різних телепрограм, яких, за підрахунком самого Рязанова, за 22 роки було більше 200.

На прем"єрі останнього свого фільму "Андерсен - життя без любові" Рязанов заявив, що завершує кінокар"єру. Проте повірити в це важко. Як відзначили друзі, колеги і артисти на його ювілейному вечорі напередодні дня народження в Театрі оперети, творча натура "молодого" Рязанова "не дозволять йому цього зробити". За їхніми словами, мільйони поклонників Рязанова в країні чекатимуть нових шедеврів від режисера.

Ельдар Рязанов народився в 1927 році в Самарі. У 1950 році він закінчив ВГІК, показавши на захисті документальну стрічку "Вони вчаться в Москві". Впродовж п"яти років Рязанов працював в документальному кіно. Він знімав сюжети для кіножурналів "Піонерія", "Радянський спорт" і "Новини дня", декілька випусків змонтував цілком. Також він створив кінонариси "Дорога імені Жовтня" (1951), "На першість світу з шахів" (1952), "Твої книжки" (1953), "Недалеко від Краснодару" (1953) і "Острів Сахалін" (1954). З 1955 року Рязанов працював як режисер, що знімає художні фільми на студії "Мосфільм", повідомляє ТОПНьюз.ру.

Зараз ви читаєте новину «Ельдар Рязанов відзначає ювілей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі