вівторок, 04 березня 2008 12:59

Еквадор і Венесуела розірвали дипломатичні відносини з Колумбією

Еквадор і Венесуела пішли на загострення конфлікту з Колумбією, розірвавши з нею в понеділок дипломатичні відносини. Напередодні президент Еквадору Рафаель Корреа і президент Венесуели Уго Чавес направили на кордон із Колумбією війська й танки, повідомляє "Интерфакс".

Уряд Венесуели у свою чергу ухвалив рішення вислати з країни посла і весь персонал посольства Колумбії. В неділю президент країни Уго Чавес оголосив про евакуацію венесуельських дипломатів і закриття посольства Венесуели в Колумбії.

Президент Еквадору Рафаель Корреа в понеділок у зверненні до нації заявив, що своїми діями колумбійські "авторитарні палії війни" зламали всі зусилля Еквадору і Венесуели з досягнення домовленості з лівоекстремістськими Революційними збройними силами Колумбії (FARC) про звільнення колишнього кандидата в президенти Колумбії Інгрід Бетанкур, що є заручницею повстанців.

У телевізійному виступі ввечері в понеділок Корреа повідомив, що його уряд був близький до укладення угоди з FARC про передачу 12 заручників, зокрема екс-кандидатки в президенти Колумбії Інгрід Бетанкур, що має також французьке громадянство. За словами президента Еквадору, Колумбія була в курсі його спроб виступити посередником на переговорах з бойовиками. Проте "зараз все порушилося", заявив Корреа.

У зв"язку з цим стурбованість ситуацією виразив президент Франції Ніколя Саркозі. Він відзначив, що смерть Рауля Рейеса "сталася в критично важливий момент, коли все було підготовлене до того, щоб підсилити ту позитивну динаміку, яка виникла завдяки односторонньому звільненню кількох заручників повстанцями".

Конфлікт між двома країнами виник після того, як 1 березня колумбійська авіація завдала бомбового удару по табору FARC в прикордонній зоні на території Еквадору. Вони знищили "другого номера" в керівництві FARC Рауля Рейеса (його справжнє ім"я Луїс Едгар Девіа) і ще 16 повстанців. Президент Еквадору, що в неділю видворив колумбійського посла, в понеділок офіційно розірвав дипломатичні відносини з Колумбією.

У свою чергу, президент Венесуели Уго Чавес заявив, що аналогічна операція колумбійської армії проти повстанців на території Венесуели може призвести до війни.

Колумбія у відповідь заявила, що в таборі FARC в ході рейду були виявлені документи, які свідчать, що президент Еквадору Рафаель Корреа був пов"язаний з FARC. У відповідь на заяви Уго Чавеса Колумбія також заявила про те, що в еквадорському таборі FARC були знайдені докази того, що Венесуела надає фінансову підтримку повстанцям. У одному з комп"ютерів, вилучених в таборі повстанців, містяться дані, які підтверджують, що Чавес недавно перерахував FARC 300 мільйонів доларів, заявив глава колумбійської поліції.

Представник Ради національної безпеки при адміністрації США Гордон Джондро назвав висловлення Чавеса "неадекватною реакцією на дії колумбійців проти терористичної організації FARC, яка утримує в заручниках колумбійців і американців".

Напередодні засновник соціалістичної Куби Фідель Кастро заявив зі сторінок газети Granma, що "політика геноциду імперії янкі", тобто США, поставила Колумбію, Еквадор і Венесуелу на межу повномасштабного конфлікту. "На півдні нашого континенту вже лунають звуки бойових труб близької війни", - написав колишній кубинський лідер.

Уряд Колумбії отримує мільярди доларів для боротьби з партизанами від адміністрації США і ЄС, які розглядають FARC як терористичну організацію.

Колумбійським військам нещодавно вдалося встановити контроль над деякими районами, що знаходилися під контролем повстанських угруповань. Проте FARC продовжує утримувати найбільш відособлені території Колумбії.

Революційні збройні сили Колумбії були створені в 1964 році й наразі налічують близько 18 тисяч чоловік. У 2001 році Держдепартамент США вніс FARC до списку терористичних організацій.

Як відзначає газета "Комерсант", наслідки можливого конфлікту можуть виявитися вельми значними. Перш за все вони позначаться на світових біржах, чутливих до новин з Венесуели, і напевно призведуть до зростання цін на енергоносії.

По-друге, конфлікт напевно загострить і без того непрості відносини між Уго Чавесом і нафтовими компаніями США. Все це створить нові можливості для компаній з інших країн, перш за все китайських і російських, які прагнуть вийти на венесуельський ринок. Наприклад, у вересні минулого року про намір приєднатися до "Лукойлу", що вже працює в країні, оголосило керівництво ТНК-ВР.
Зараз ви читаєте новину «Еквадор і Венесуела розірвали дипломатичні відносини з Колумбією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі