пʼятниця, 30 травня 2008 08:13

Екс-прес-секретар Буша написав книгу про брехню в Білому домі

У США вийшла книга "Як це було: Білий дім за Буша і вашингтонська культура брехні". Її автор - колишній прес-секретар Джорджа Буша Скотт Макклеллан,який раніше вважався вірним прихильником президента країни . Під зливу критики потрапили дії адміністрації щодо війни в Іраку і урагану "Катріна". Американська громадськість шокована.

"Нова книга Макклеллана - це справжня бомба. На її сторінках він звинувачує адміністрацію Буша в розв"язуванні "кампанії політичної пропаганди" на підтримку війни в Іраку, а також у некомпетентній реакції на стихійне лихо, що завдало величезного збитку побережжю Мексиканської затоки", -пише Ден Егген в The Washington Post.

Макклеллан прийшов працювати в апарат Джорджа Буша в 1999 році, коли той був губернатором Техасу, в 2000 вніс свій внесок до його перемоги на президентських виборах і переїхав до Вашингтону.

Протягом подальших шести років він захищав президента саме у зв"язку з такими проблемами, як війна в Іраку і ураган "Катріна".

На сторінках книги Макклеллан повідомляє, що як і раніше глибоко поважає Буша, але в той же час зображає президента упертою людиною, що існує в ізоляції, передає InoPressa.

Називаючи війну в Іраку "непотрібною", а також "стратегічною помилкою", Макклеллан стверджує, що високопоставлені представники адміністрації Буша в 2002 році почали кампанію "енергійної реклами війни", не зважаючи на те, що він та інші особи в адміністрації наполягали на необхідності розглядати і інші варіанти дій щодо Іраку.

Макклеллан також стверджує, що колишній політтехнолог Буша Карл Роув ввів його в оману у зв"язку з історією про просочування інформації, із-за якої було розголошено ім"я співробітниці ЦРУ, а також висловлює припущення, що Роув і колишній віце-радник президента Люіс Ліббі на прізвисько "Скутер", можливо, порушили регламент - а саме, зустрічалися для обговорення цієї справи. Періно та інші співробітники адміністрації вчора різко розкритикували цю версію.

В зв"язку з цим деякі із старих колег Макклеллана в політичних сферах вчора перешли в контратаку, звинувативши його в зраді.

Чинний прес-секретар Білого дому Дана Періно (Макклеллан працював у Буша прес-секретарем) повідомила, що президент "здивований" твердженнями Макклеллана.

"Він спантеличений, він не впізнає в цьому авторові того Скотта Макклеллана, якого узяв на роботу, з яким був відвертий, з яким працював стільки років", - сказала Періно, додавши, що Буш "засмучений: якщо Макклеллана відвідували такі тривоги і думки, чому ж він ніколи не висловлював їх президентові або комусь ще в адміністрації?".

Колишній політтехнолог Буша Карл Роув уподібнив Макклеллана "блоггерам-лівакам", а колишній радник Білого дому Ден Бартлетт сказав в інтерв"ю CNN, що колишній прес-секретар "вчинив необачно, виступивши з подібними огульними звинуваченнями і зробивши ці гучні висновки щодо президента".

Викривальні мемуари вже написали декілька колишніх представників адміністрації Буша. Так, кілька тижнів тому вийшла в світ книга генерал-лейтенанта армії США у відставці Рікардо Санчеса, де той звинувачує Буша і його найближчих радників у "волаючій некомпетентності і порушенні військового обов"язку", які виявляються у веденні війни в Іраку.

Але ніхто з цих авторів не підтримував таких тісних стосунків з Бушем або його найближчим оточенням, як 40-річний Макклеллан, привітний уродженець Техасу, широко відомий своєю обачною поведінкою.

У політику він прийшов в 1990-і роки, керуючи декількома виборчими кампаніями на рівні штату за замовленням його матері, яка у результаті була вибрана комптроллером (головою фінансово-контрольного управління) Техасу. Пізніше Карен Хьюз, довірена особа Буша, залучила Макклеллана на роботу в апарат губернатора.

Арі Флейшер, якого Макклеллан в 2003 році змінив на посту прес-секретаря Білого дому, сказав, що познайомився з Макклелланом в Остіні в 1999 році, коли вони обидва працювали у виборчому штабі Буша.

"Не в останню чергу з цієї причини книга довела мене до шоку, - відзначив Флейшер. - Від кого-кого, а від Макклеллана таких висловів або такого тексту ніхто не міг чекати. Залишається лише чесати в потилиці, спостерігаючи, який крутий розворот він зробив".

Трент Даффі, що більше двох років пропрацював як заступник Макклеллана, сказав: "Гм... взагалі-то він ярий уболівальник команди Техаського університету, але після цієї книги я не здивуюся, якщо завтра побачу, що він підбадьорює оклахомських "Сунерз".

"Ось людина, яка зобов"язана Джорджу Бушу всією своєю кар"єрою. А зараз він ударив Буша ножем в спину, і ніхто навіть не знає, в чому причина, - відзначив Даффі. - Здається, він танцює на власній могилі як політика, аби заробити трішки грошей".

Макклеллан, що вчора не відгукнувся на прохання прокоментувати події, у вступному розділі відзначив, що чекає негативної реакції.

"Мої друзі і колишні колеги, які жили і працювали або до цих пір живуть і працюють усередині цього повітряного міхура, можливо, будуть незадоволені моєю точкою зору в цій книзі", - написав він.

Будучи прес-секретарем Макклеллан, засуджуючи інших колишніх представників адміністрації, наводив деякі з тих аргументів, які тепер звучать на його адресу.

Так, у 2004 році колишній радник антитерористичній діяльності Річард Кларк опублікував книгу з різкою критикою політики Буша в цій області.

"Чому так несподівано? - запитував тоді Макклеллан. - Якщо його це так серйозно непокоїло, чому він не підняв ці питання раніше? Після його відходу з адміністрації пройшли півтора роки. Він підняв цю тему в розпал президентської кампанії. Він написав книгу і безумовно бажає їздити по країні, розкручуючи її", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Екс-прес-секретар Буша написав книгу про брехню в Білому домі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі