пʼятниця, 05 липня 2019 18:50

Експерти розібрали дизайн нової банкноти 1000 грн
5

  Дизайнери назвали плюси і мінуси банкноти 1000 грн. Фото: Podrobnosti.ua
Дизайнери назвали плюси і мінуси банкноти 1000 грн. Фото: Podrobnosti.ua

Шрифтові дизайнери Андрій Шевченко і Богдан Гдаль, а також художник Олег Петренко-Заневський оцінили вид нової української купюри в 1000 грн.

Нова банкнота ввійде в обіг у жовтні. Над її дизайном працювали співробітники Банкнотно-монетного двору Національного банку України - колектив з 10 художників-дизайнерів. На лицьовій стороні купюри зображений натураліст, мислитель, основоположник вчення про біосферу і ноосферу Володимир Вернадський. На зворотній - президія Національної академії наук. Дизайнери оцінили вид нової купюри та назвали всі плюси і мінуси. Про це повідомляє Telegraf.Design.

Шевченко вважає, що купюра перевантажена шрифтами: на ній їх 11, хоча дизайнерам радять не використовувати більш як 3 шрифтів в одному макеті. До того ж представлені шрифти занадто різнорідні. Дизайнер підкреслив, що порушувати правила їх поєднання можна, але дуже свідомо. На банкноті ж зібрані шрифти з різних епох і різної естетики.

"З'єднувати випадковим чином в одному дизайні гуманістичний курсив, імітацію каліграфії гострим пером і геометричний гротеск - занадто самовпевнене рішення", - наголосив він.

 

Водночас контур деяких букв нагадує любительську кирилізацію. Наприклад, шрифт Bickham Script, використаний в написі "Одна тисяча гривень", має офіційну українську кирилізацію. На думку Шевченка, в дизайні банкноти використана і російська піратська кирилізація.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турбуватися немає причин: Нацбанк розвіяв міфи про банкноту 1000 грн

Дизайнер також звернув увагу на написання імені "Володимир Вернадський", адже ім'я та прізвище чомусь набрані різним шрифтом, перша буква прізвища занадто велика, а відстань між буквами відрізняється. На звороті купюри цифри номіналу теж чомусь написані іншим шрифтом.

 

Дизайнер також зазначає, що знак гривні, який має досить складну форму, поданий на банкноті невиразно. Крім того, знак прикрашений декоративним обведенням, що погіршує читабельність.

 

"Не зважаючи на багаті українські шрифтові традиції [...], в актуальному дизайні ми бачимо абсолютне нехтування власне українськими формами букв. Замість сміливих і особливих рішень масова паперова продукція демонструє нам хаотичну добірку букв з других, третіх, а іноді і піратських рук", - резюмував Шевченко.

Богдан Гдаль провів експеремент: зробив всі написи на банкноті одним шрифтом, щоб побачити, наскільки це вплине на сприйняття купюри. Він зізнається, що це не врятувало ситуацію, адже нові шрифти повинні бути частиною глобальних змін, а не додаватися окремо.

"Це не спроба когось розкритикувати просто заради критики. Це спроба закликати керівництво Нацбанку змінити підхід до роботи з дизайном банкнот, не ховати за сімома замками людей, які ці купюри створюють, стати відкритими і дати можливість професійним шрифтовикам взяти участь в розробці дизайну української гривні", - наголошує Гдаль.

У свою чергу художник-графік Олег Петренко-Заневський вважає, що портрет вигравіруваний майстерно, але колірне рішення банкноти і її композиція - дилетантські. Так на зображенні присутня пластична напруга: останній нуль в числі "1000" підпирає бороду Вернадському.

"Не думаю, що нашому НБУ настільки важко, що він не може дозволити собі розкіш замовити оригінальний шрифт художнику (або групі художників). Але це, мабуть, питання смаку і пріоритетів ", - підкреслив він.

25 червня Нацбанк представив банкноту номіналом 1000 грн. Запровадять із 25 жовтня. Розміром більша за інші купюри. Має блакитний колір. За дизай­ном наслідує оновлені банкноти 20, 100 та 500 грн.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розібрали дизайн нової банкноти 1000 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі