пʼятниця, 28 грудня 2007 12:19

Експерти переконані, що киянам епідемія чуми і холери не загрожує

Президент науково-виробничого онкологічного і кардіологічного центру MaxWell, доктор біологічних наук Кенет Алібек стверджує, що збудники чуми і холери не володіють стійкістю, що дозволила б їм зберегтися на досить довгий період часу.

Про це експерт заявив Інституту Горшеніна, коментуючи повідомлення про те, що на місці проведення будівельних робіт біля Жовтневої лікарні в Києві розрили могильник XVIII століття, де були поховані померлі від чуми, холери і сибірки.

За словами Алібека, збудники чуми і холери, незалежно від того, що вони є досить серйозними патогенами, не володіють стійкістю, що дозволила б їм зберегтися десь і в чомусь на досить довгий період часу.

Алібек додав, що приблизно через два-три місяці після того, як померлі від цих хвороб люди поховані, виділити з їх тіл збудників чуми і холери вже неможливо. Тому це поховання не є джерелом епідемії чуми і холери в Києві і вже ніколи ним не буде, вважає доктор біологічних наук.

У той же час він додав, що збудник сибірки стабільніший. "Його особливістю є те, що він може переживати в грунті десятиліття, а може бути навіть, і до 100 років у вигляді спор – так називається форма переживання цього збудника в грунті. Але в той же час ми не повинні бути наївними. Сибірка представляє загрозу тільки в тому разі, коли вона поширюється повітряно-краплинним шляхом, тобто розпилюється у вигляді аерозолю в повітрі. Особливістю вірусу сибірки є те, що він є високолетальним, але низькоінфекційним. Тобто для того, щоб викликати захворювання в однієї людини, треба вдихнути, щонайменше, кілька тисяч спор. Ймовірність того, що при розкопках цих могильників утворюватиметься потужний аерозоль і ці спори розлітатимуться, практично дорівнює нулю", - підкреслив Алібек.

За його словами, будівництво можна продовжувати, і разриття могильника не загрожуватиме здоров`ю людей.

"Тобто, я можу однозначно сказати, що можна копати. Навіть якщо поодинокі спори будуть виявлені, що дуже малоймовірно, то ніякої епідемії ні чуми, ні холери, ні сибірки в Києві ці розкопки не спровокують", - заявив Алібек.

Як повідомляли цього тижня деякі ЗМІ, біля Центральної міської клінічної лікарні (Жовтневої лікарні) під час будівництва будинку розрили могильник XVIII століття, де були поховані померлі від чуми і сибірки. Учені попереджають, що це небезпечно і може привести до виникнення нового осередку інфекції, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Експерти переконані, що киянам епідемія чуми і холери не загрожує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі