пʼятниця, 04 квітня 2008 09:25

Експерти обіцяють чергове подорожчання бензину

Найближчим часом в Україні ціна бензину марки А-95 може перевищити 6 грн, л. Таку думку РБК-Україна висловив Юрій Алексєєнко, старший аналітик компанії KBCSecuritiesUkraine.

При цьому експерт відзначив, що підвищення цін на бензин до вказаної межі обумовлене зростанням вартості нафти на світових ринках на 21% з початку лютого, і підвищення експортного мита на російську нафту до 340 доларів за тонну, і як наслідок, зростання експортних мит на нафтопродукти. Крім того, негативний вплив на ціну нафтопродуктів надає падіння американського долара по відношенню до євро.

Разом з тим експерт припускає, що на зростання цін вплине і дефіцит нафтопродуктів. "У найближчий місяць російська нафта підвищиться у вартості через зростання експортних мит, і не виключаю, що і її кількість, швидше за все, буде обмежена, оскільки російським виробникам вигідніше перероблятиме на локальних НПЗ, і реалізовуватиме продукти усередині країни, ніж відправляти ресурс на експорт", - вважає він.

Кажучи про спекулятивної ціни, що становить, на бензин, Алексєєнко відзначив, що у весняний період через високий попит вона складає від 5% до 10%. "Втім, якщо фундаментальні чинники залишаться незмінними - ціна на нафту коливатиметься в межах 100-110 дол., т. і вище - підняття зростання цін до 6 грн, л за А-95 буде неминучим і абсолютно обгрунтованим", - підкреслив експерт.

В той же час Ю.Алексєєнко вважає, що нафтотрейдерам буде складно підняти ціну на бензин вище за відмітку 6 грн, л за А-95 в найближчий тиждень через ты обмеження, які введені урядом, зокрема Мінпаленерго, що встановило ціновий коридор для світлих нафтопродуктів. Проте він припускає, що рамки цього коридору будуть переглянуті у бік підвищення вже в квітні, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Експерти обіцяють чергове подорожчання бензину ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі