понеділок, 17 вересня 2007 08:42

Експерти назвали причину аварії "Протона"

Як одна з версій аварії ракети-носія "Протон-М" розглядається дефект піроболта, повідомило поінформоване джерело на космодромі Байконур. "Попереднє вивчення уламків першого рівня ракети дозволяє зробити висновок, що після закінчення роботи першого рівня через дефект одного з піроболтів вчасно не відбулося розділення першого і другого рівнів. Двигуни другого рівня включилися, але оскільки блок першого рівня виступав як екран для газів з двигунів другого рівня, газові струмені відбилися і, "повернувшись" у другий рівень, пропалили кабельну мережу, вивівши її з ладу. Через коротке замикання не могли працювати двигуни корекції", - розповіло джерело.

"Така версія розвитку аварії розглядається нарівні з іншими, і остаточні висновки зробить держкомісія. Якщо ця версія підтвердиться, то можна буде сказати, що вперше за історію радянської й російської космонавтики причиною аварії став дефект піроболта", - наголосило джерело.

При цьому воно повідомило, що "всього в ракетах "Протон" використовується близько 400 піроболтів, сотні їх застосовуються й на інших ракетах". "Отже, з кількох мільйонів піроболтів, витрачених за 50 років космічної ери, дефект піроболта вперше зміг вплинути на результат пуску", - резюмувало воно.

Піроболти застосовуються для розділення рівнів, розкриття стулок головного обтічника, розгортання антен і панелей сонячних батарей, повідомляє "Интерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Експерти назвали причину аварії "Протона"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі