середа, 17 квітня 2019 12:38

Експерт розповів, що Україні допоможе не повторити трагедії Нотр-Даму

Експерт розповів, що Україні допоможе не повторити трагедії Нотр-Даму
Керівник Інституту міста Олександр Сергієнко: "Випадок із Норт-Дамом має стати приводом уважніше придивитися до наших пам'яток, які треба зберегти"

Пожежа у Норт-Дамі має стати приводом придивитися до наших пам'яток, які треба зберегти. І перевірити їх на пожежну безпеку. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів керівник Інституту міста Олександр Сергієнко.

- У соборі Паризької Богоматері дах над центральним нефом — дерев'яний і вкритий черепицею. Така основа небезпечна. За багато років дерево висихає, стає, як солома. Там проводили реставраційні ремонтні роботи. Вогонь спалахнув і перекинувся на будівлю.

У наших Софії Київській і Києво-Печерській Лаврі склепіння кам'яні. Тож небезпека пожежі менша.

Фахівці кажуть, що якби дах Нотр-Даму залили водою з повітря, він би повністю обвалився.

- Правильно, що не гасили пожежу водяними бомбами. Зазвичай навіть при гасінні квартир більше шкоди завдає вода, а не вогонь.

Нещодавно на західній Україні згоріла 300-річна дерев'яна церква. Тож випадок із Норт-Дамом має стати приводом уважніше придивитися до наших пам'яток, які треба зберегти. Розробити заходи, щоб уберегти неповторні дерев'яні церкви, які цілими комплексами внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У соборі Паризької Богоматері немає внутрішніх стін

Які це можуть бути заходи?

- По-перше, протипожежна сигналізація. Сучасні методи дозволяють зафіксувати навіть сигаретний дим. По-друге, технічні заходи. Покриття пропитками, з якими деревина не горить. Варто подбати, щоб у таких приміщеннях не було легкозаймистих речовин. Навіть засоби для миття на спиртовій основі можуть бути потенційно небезпечними.

У нас є науково-дослідні установи з пожежної безпеки. На жаль, на рівні держави цього не роблять.

Засоби для миття на спиртовій основі можуть бути потенційно небезпечними

Чому?

- Бо це потребує коштів. А на протипожежній безпеці у нас економлять.

Ефективним може бути механізм обов'язково страхування. На Заході є така практика — всі будівельні роботи, починаючи від проекту і закінчуючи договором на утримання споруди, страхують. Страховики всі етапи робіт жорстко контролюють. І це є певною запорукою якісного виконання. Нам варто зобов'язати балансоутримувачів страхувати такі споруди.

За радянських часів усі хати в селах були застраховані. Навіть таблички про це висіли. Це, по-перше, створювало фонд для компенсації можливих збитків, а по-друге, змушувало страховиків стежити за ситуацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 старовинних соборів, які постраждали від вогню за останні 20 років

Біля Лаври та Софії достатньо гідрантів? Чи є проїзди для пожежних машин?

- Про ці пам'ятки можна не дуже турбуватися. Бо це не житловий будинок, де двори забиті машинами, а пожежні шланги мешканці крадуть. І в Софію, і Лавру можна заїхати, розвернутися.

Однак ось тиждень тому на вулиці Гомельській у Києві від сухої трави загорівся будинок, у якому ніхто не жив. Приїхали пожежники, почали підключатися до гідрантів, а тиску води немає. Довелося тягнути шланги за кількасот метрів.

15 квітня у Парижі загорілася національна пам'ятка — собор Паризької Богоматері. Від вогню обвалився центральний дерев'яний шпиль, пізніше впали дерев'яні перекриття даху. Внутрішня кам'яна частина храму вціліла. Влада Франції обіцяє відновити зруйновану частину собору протягом 5 років.

В Україні та на її етнічних землях збереглося близько 3 тис. унікальних дерев'яних церков XV-XVIII ст. Зазвичай вони мали тризубоподібну форму. Така архітектурна особливість формувалася впродовж багатьох століть за певними канонічними традиціями. Деякі науковці стверджують, що храми такої форми будували на території сучасної України ще із дохристиянських часів. Часто їх використовували також як обсерваторії. Все це робить дерев'яні церкви унікальними архітектурними пам'ятками.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, що Україні допоможе не повторити трагедії Нотр-Даму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі