понеділок, 12 лютого 2018 21:10

Експерт розповів, коли почав зростати рівень корупції після Майдану

Експерт розповів, коли почав зростати рівень корупції після Майдану
Олекса Шалайський: Закриття справи національного масштабу коштує кількасот мільйонів доларів. Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

Рівень корупції в Україні почав зростати восени 2016 року.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів журналіст-розслідувач, головний редактор сайту "Наші гроші" Олекса Шалайський.

"Після Революції гідності корупції стало значно менше. Це стосується і знищення схем, і зменшення корупційної маржі у схемах, що лишилися. Однак, восени 2016 року, на жаль, маятник хитнувся назад. Знову з'явилися "смотрящі", які щезли після Майдану. Тепер є при кожному міністерстві. Ці люди "керують потоками", хоча часто ніяких посад не займають. Шкода, але відслідкувати всіх їх журналісти не можуть. І ми поняття не маємо, що твориться в деяких міністерствах на зразок Мінагропрому чи Мінрегіонбуду. І журналісти ними не займаються, і самі вони намагаються "не відсвічувати". А таких держорганів – десятки. Бракує як самих журналістів, так і їхньої кваліфікації", - сказав він.

Коли засвічуєш корупцію, то вона або щезає, або стає менш нахабною, - на думку Олекси Шалайського, це головна зміна, яка відбулася після Майдану.

"Найбільше її зараз там, де ми її або не бачимо, або не можемо документально довести. Тобто все те, що має гриф секретності: оборонна галузь, податкова, митниця і правоохоронна система. Останню я поставив би на перше місце. Вона генерує величезний потік кешу. Закриття справи національного масштабу коштує кількасот тисяч доларів", - зазначив журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада дозволила повернутися мільйонерам режиму Януковича - експерт

Із 2014-го по 2015 рік, у журналістів не було проблем із пошуком інформації.

"Зараз історій - маса, але тепер ті, хто постраждали, не хочуть розповідати це для преси. Бо прийдуть податкова чи поліція.

Правоохоронні органи порушують справу, навіть якщо для цього немає жодних підстав. Можуть щось вилучити, заблокувати рахунки. 10 бізнесменів побачили, що зробили з 11-м, і вирішили: краще платити і мати спокій. В компанію "Інтертелеком" прийшла СБУ і сказала, що в них у точці трафіку є сервер, що передає дані в Росію, а із зароблених грошей вони фінансують ДНР. Абсурд, але сервери вивезли. А потім історію просто замовчали.

У програмі вступу в НАТО, якою слідує Україна – написано, що ми мусимо прибрати із СБУ економічний департамент. Цього не роблять, бо там - величезні гроші. Але при цьому Служба безпеки просто розриває бізнес", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіційна статистика посаджених корупціонерів виявилась фейком

Найефективніша боротьба з корупцією – запровадження правил, які не дають жити схемам, переконаний Олекса Шалайський.

"Наприклад, коли ціна на газ буде однаковою для всіх і на різниці стане неможливо красти. Але, якщо нікого з високих чинів не карають, то не допоможуть і найкращі закони", - підсумував він.

Велике інтерв'ю з Олексою Шалайським читайте в журналі "Країна" від 15 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, коли почав зростати рівень корупції після Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі