неділя, 12 липня 2020 20:32

Експерт пояснив, коли очікувати піку руйнувань радянських будівель

Експерт пояснив, коли очікувати піку руйнувань радянських будівель
Старі споруди ніяк не обслуговують технічно Фото: minfin.com.ua

21 червня о 10:07 в Дарницькому районі Києва стався вибух газу в житловій дев'ятиповерхівці на вулиці Соломії Крушельницької 1/5.

В результаті катастрофи п'ятеро людей загинули, стільки ж опинилися у лікарні, 23 евакуювали. 16 квартир із четвертого по восьмий поверх зруйновані, упали перекриття. Без житла лишилися 125 мешканців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Варто замовити незалежну експертизу": юрист розповів, як діяти жертвам катастрофи

Якщо в одній із панельних квартир відбудеться вибух, то хвиля від нього повалить одразу кілька поверхів. Усе через погану міцність перекриття. Так і відбулося на Позняках. Квартири просто впали одна на другу, - говорить голова спілки фахівців із нерухомого майна Віктор Несін.

Чому так небезпечні старі будинки?

Будь-які будівлі мають свій гарантійний термін експлуатації. У будинках хрущовського типу він або уже закінчився, або станеться це вже зовсім скоро. Відповідні будівлі створювали із конструктивних залізобетонних блоків, які не є довговічними. Вони мають властивість гнити і ржавіти. Тому такі споруди і без вибухів можуть легко валитися, як карткові будиночки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух у будинку на Позняках: головну версію поставили під сумнів

Які основні причини вразливості старих будинків?

Чавунні труби, які знаходяться в таких будівлях. До глобальної руйнації вони призвести не можуть, однак через них затоплювали не одну квартиру і з часом кількість таких нещасних випадків лише зростатиме. В сучасних будівлях вже встановлюють пластикові труби, які є довговічними. Крім цього, весь світ уже відходить від газу та купує електричні плити тощо, однак ми продовжуємо їх використовувати. Як наслідок і трапляються такі прикрі інциденти. Вважаю, що в державі потрібно створити окремий орган, який би контролював та перевіряв усі радянські будинки.

Коли варто очікувати піку руйнувань будівель радянської забудови?

Для цього потрібен певний провокуючий чинник. Таким може стати, наприклад, землетрус. Навіть невеликих коливань землі достатньо того, щоб такі будинки посипалися. Влада вже неодноразово говорила про знос старих хрущовок і спорудження на їх місці новобудов. Однак відповідна програма так і не набула чинності. Вочевидь старт цьому може дати лише велика кількість жертв, які загинуть через руйнацію старих будівель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух на Позняках: постраждалі отримають кошти на ремонт

Якими за рівнем міцності та надійності є новобудови?

Однозначно вони набагато кращі за старі радянські будинки. Проте і до них є певні підозри. Деякі споруди могли ввести в експлуатацію з порушеннями, адже не зрозуміло хто слідкує за якістю будівництва. Не виключено, що у разі сильного стихійного лиха вони не поведуть себе аналогічно, як і панельні будинки. Тобто просто розваляться.

Які ще?

Найбільша проблема усе ж полягає в тому, що старі споруди ніяк не обслуговують технічно. Таким чином, люди не знають чи знаходиться їхній будинок в аварійному стані, чи в ньому ще можна проживати. Я неодноразово бачив будівлі в яких сходові марші відходили від стін. І лише питання часу коли вони обваляться. Якщо зараз створити комісію, яка б ходила та досліджувала радянські будинки, то до кожного без винятку була б маса дуже серйозних зауважень. Також в таких будівлях відбувається завелике навантаження на електричну мережу. Проблеми є й з каналізаційною системою, яка не розрахована обслуговувати таку велику кількість будинків, які зараз спорудили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми залишилися за бортом" — орендарів квартир у будинку на Позняках не внесли до списку постраждалих

На що можуть претендувати потерпілі, які залишилися без житла?

Є два варіанти вирішення цієї проблеми. Перший, коли влада самостійно виділяє компенсацію людям і вона їх влаштовує. Це може бути як нова квартира так і гроші, за які вони можуть собі її придбати. Додатково можуть виділити кошти за моральний збиток. Другий, якщо людей не задовольняє сума або нове помешкання, тоді вони звертаються до суду. Якщо катастрофа була не з вини постраждалих, тоді гарантія того, що вони виграють справу - дуже велика.

Чому відповідачем є держава, якщо за безпеку в цьому разі газової системи відповідає приватна компанія?

Держава самостійно взяла на себе обов'язок відшкодувати усе потерпілим. Вважаю це рішення правильним. Адже саме вона видавала винуватцям катастрофи ліцензію на роботу. Тому й тепер нехай бере на себе відповідальність. Крім цього, мешканці не повинні зв'язуватися з великою компанією, яка "тягатиме" людей по судах не один рік, допоки ті не матимуть де жити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постраждалі у вибуху на Позняках не можуть потрапити в квартири від Зеленського

16 грудня 2012-го в Харкові стався вибух газу в житловому будинку. Загинуло двоє дорослих і двоє дітей по 7 і 1 рік. Постраждали 10 осіб. 3 січня 2017-го в Сумах потужний вибух залишив без житла 20 сімей. Одна жінка загинула, четверо постраждали. Відновлення квартир тривало 9 місяців. 28 серпня 2019-го в Дрогобичі на Львівщині через аварій стан стався обвал будинку. Восьмеро людей загинуло, семеро зазнали травм. 60 сімей будинку кілька місяців перебували без квартир.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, коли очікувати піку руйнувань радянських будівель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі