четвер, 06 грудня 2007 19:48

Експерт назвав газові переговори уряду Януковича злочином

Експерт назвав газові переговори уряду Януковича злочином
"Якщо договір про ціну на газ на 2008 рік підписаний, то прем"єрство Тимошенко навряд чи може вплинути на збільшення ціни. Тим більше, в України є дуже великий козир - це ставка транзиту, яка була заморожена. Вона складає ту ж вартість, що і транзит територією Росії, хоча, чим ближче країна до Європи географічно, тим вище ставка транзиту. Ми не отримали ринкової ставки за транзит, але отримали ринкову ціну на газ в результаті цих переговорів, - заявив в коментарі "ForUm"у" експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України Олександр Палій. - Цей важіль ще не був задіяний, хоча він, на щастя, до цих пір знаходиться в руках України".

"Що стосується нової ціни, то, як ви пам"ятаєте, уряд Януковича ще до виборів переконував, що вона зросте тільки на 10%, до 143 доларів на 1 тис. куб. м. Насправді ми отримали куди більшу ціну. Якщо рахувати всі об"єми газу, які скуповує Україна, то ця сума збільшується до 1 мільярда 800 мільйонів доларів. Ось така ціна цих переговорів і цим переговорщикам, - відзначає пан Палій. - По суті, країна на рівному місці в результаті нездатності задіювати важелі, які знаходяться в руках України, отримала величезні збитки. Ми побачимо втрату достатньо значного ВВП на рівному місці".

"Я не знаю, як розцінювати подібні переговори, як злочин або просто як невміння їх вести. Але, думаю, тут не обійшлося без політики, - підсумував експерт. - Таким чином, уряд Януковича намагався ускладнити життя своїм наступникам". Цезор.Нет.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав газові переговори уряду Януковича злочином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі