субота, 29 вересня 2007 12:08

Екс-міністр оборони Грузії засуджений до ув"язнення

Колишньому міністрові оборони Грузії Іраклію Окруашвілі рішенням Тбіліського міського суду вибраний двомісячний попереднє ув"язнення на час слідства. Даний термін Окруашвілі проведе в 6-ій руставській в"язниці.

Там же знаходиться і один з його прихильників, колишній уповноважений президента Грузії в регіоні Шида Картлі Михайло Карелі, який також був недавно затриманий і засуджений до попереднього ув"язнення, повідомляє Newsru.com з посиланням на агентство "Новости-Грузія".

Іраклій Окруашвілі звинувачується по чотирьох статтях КК Грузії - 181-а - здирство, 194-а - відмивання грошей, 332-а - зловживання службовими становищем і 342-а - службова халатність. Напередодні Генпрокуратура повідомила, що Іраклій Окруашвілі проходить у справі про корупцію в оборонному відомстві країни.

Тбіліський міський суд виніс свою ухвалу відносно Окруашвілі, фактично, на початку ночі. Засідання мало відбутися раніше, але його початок був відкладений у зв"язку з виниклою проблемою з адвокатом, повідомили в Тбіліському суді.

Ека Беселія, яка є одним з політичних прихильників колишнього міністра оборони, і його адвокатом, не змогла в п"ятницю вдень пройти до тбіліського суду, де вирішувалося питання про обрання Іраклію Окруашвілі запобіжного заходу на час слідства.

Як заявила Беселія журналістам, її спеціально не пропустили в будінок суду і відзначила, що вона розцінює це як факт тиску і заявила також, що не збирається повертатися сьогодні до суду.

У свою чергу в Тбіліському суді повідомили, що Ека Беселія створила скандальну ситуацію після того, як у неї в сумочці металлодетектор виявив якийсь предмет і охорона зупинила її і попросила пред"явити цю річ. Проте, за заявою представника суду, Ека Беселія у відповідь покинула будівлю. В результаті суд призначив Окруашвілі казначейського адвоката.

"Беселія сказала, що вона не збирається повертатися до суду. Тому суд був вимушений призначити Іраклію Окруашвілі казначейського адвоката Маку Царцідзе. Адвокат попросила час для ознайомлення зі справою. І приблизно за годину почнеться засідання по обранню запобіжного заходу, - повідомили в прес-центрі Тбіліського міського суду увечері в п"ятницю.

Обрання запобіжного заходу є стандартною процедурою, оскільки за грузинським законодавством, без рішення суду правоохоронні органи мають право утримувати підозрюваного не більше двох діб. Зазвичай у такому разі суд призначає два місяці попереднього ув"язнення. Цей термін може бути згодом продовжений.

Два дні тому поліція Грузії затримала колишнього міністра оборони країни Іраклія Окруашвілі. Як заявив замгенпрокурора Ніколоз Гварамія, він арештований по звинуваченню в здійсненні корупційних операцій. Екс-міністрові також пред"явлені звинувачення в здирстві, відмиванні грошей, перевищенні повноважень і службової халатності.

Раніше Окруашвілі висунув ряд звинувачень в адресу президента Грузії, зокрема, в корупції і спробі фізичної ліквідації бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі. Крім того, за даними екс-глави Міноборони, в 2006 році Тбілісі розробляв секретний план операції по поверненню Південної Осетії під юрисдикцію Грузії.

В п"ятницю прихильники колишнього міністра оборони почали в центрі Тбілісі акцію протесту, на якій звучать вимоги відставки уряду і президента Грузії.

Зараз ви читаєте новину «Екс-міністр оборони Грузії засуджений до ув"язнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі