середа, 04 серпня 2021 17:04

Екскомандира "Беркута" підозрюють у вбивстві майданівців

Екскомандира "Беркута" підозрюють у вбивстві майданівців
Віктора шаповалова звільнили зі служби через суд. Фото: "5 канал"

Колишнього командира роти харківського підрозділу "Беркут" Віктора Шаповалова підозрюють в організації терористичного акту й убивстві мітингувальників під час Революції гідності.

Ідеться про події 18 лютого 2014 року в Києві, коли розпочалося силове протистояння між мітингувальниками й правоохоронцями, повідомили в пресслужбі офіса генерального прокурора.

За версією слідства, Шаповалов організував скоєння підлеглими теракту під час руху мітингувальників від майдану Незалежності до Верховної Ради.

"З цією метою експравоохоронець забезпечив без підстав і з порушенням норм чинного законодавства невибіркове застосування працівниками МОП "Беркут" спеціальних засобів і вогнепальної зброї. Такі дії колишнього командира роти "Беркуту" призвели до тяжких наслідків, зокрема вбивства трьох мітингувальників, завдавання тяжких тілесних ушкоджень 11 особам, середньої тяжкості – 59, легких – 129", - ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський пообіцяв розпочати будівництво Музею Революції гідності

Екскомандир підпорядковувався управлінню Міністерства внутрішніх справ у Харкові. Йому повідомили про підозру в:

- організації виконання злочинного наказу;

- перевищенні влади й службових повноважень;

- скоєнні терористичного акту;

- незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій;

- умисних убивствах і закінчених замахах на вбивства;

- завдаванні умисних тяжких тілесних ушкоджень.

Правоохоронці опрацьовують питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ексберкутівець Шаповалов перебував під вартою з 2015 року. Він віддав злочинний наказ, що призвів до смерті трьох активістів.

2016-го Шаповалов у суді визнав провину, попросив вибачення та назвав прізвища колишніх колег, які отримували набої зі свинцевою картеччю замість гумових куль.

У листопаді 2019-го Київський апеляційний суд звільнив Шаповалова з-під варти за "законом Савченко".

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Протести відбулися через спробу влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

18 лютого 2014-го мітингувальники запланували багатотисячну ходу учасників до Верховної Ради України. Тоді розпочався завершальний етап Революції гідності. 18-21 лютого відбулися криваві протистояння між силовиками й протестувальниками.

На вул. Шовковничній бійці спецпідрозділу "Беркут" застосували проти демонстрантів спецзасоби. Вони піднялися на дах будинку на вул. Інститутській, 17/5 і звідти кидали шумові гранати й стріляли з рушниці. Одна жінка зазнала поранення гумовими кулями в груди,в області серця, інша - в обличчя.

Під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули – більшість у лютому 2014 року. За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого до 2 березня 2014-го під час виконання службових обов'язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Зараз ви читаєте новину «Екскомандира "Беркута" підозрюють у вбивстві майданівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі