середа, 29 серпня 2007 09:46

Екс-голова "Роснафти" втік до Лондона з $3 мільярдами Олега Дерипаски

Згода на продаж "Роснафти" структурам Олега Дерипаски не допомогла Михайлові Гуцерієву вирішити проблеми з російськими властями. Тверський суд Москви санкціонував арешт підприємця за порушення ним підписки про невиїзд. За неофіційною інформацією, Гуцерієв дійсно вже знаходиться в Лондоні разом з $3 млрд, що йому заплатив Олег Дерипаска за "Роснафту".

Тверський суд Москви заочно заарештував колишнього президента НК "Роснафта" Михайла Гуцерієва. Представники слідчого комітету (СК), які звернулися з клопотанням про арешт,  повідомили, що Гуцерієв звинувачується в злочинах середньої тяжкості - "ухилення від сплати податків" і "незаконне підприємництво, здійснене організованою групою, в особливо крупному розмірі" (санкція до п"яти років). Провина Михайла Гуцерієва, відзначають в СК, підтверджується матеріалами кримінальної справи. Проте, за версією слідчих, обвинувачуваний Гуцерієв порушив дану ним підписку про невиїзд з Москви, не проживає за своєю домашньою адресою і не з"являвся за повістками, направленими йому слідчим. У зв"язку з цим його 6 серпня оголосили у федеральний розшук, пізніше - в міжнародний. До того ж 31 липня Лефортівський суд Москви за клопотанням слідчих заарештував 100% акцій "Роснафти".

Саме розшук утруднив участь Михайла Гуцерієва в похоронах сина, який помер від травм, отриманих в ДТП. Тіло померлого 22 серпня в Москві Чингиса Гуцерієва його родичі відправили спецрейсом до Баку, де в Блакитній мечеті з ним попрощалися близькі, у тому числі й Гуцерієв-старший. І лише в найостанніший момент йому, за деякими даними, вдалося домовитися з СК про безпечне повернення на батьківщину і участь у похоронах сина на родовому кладовищі в селищі Чермен Приміського району Північної Осетії. В усякому разі Михайла Гуцерієва бачили на похоронах. Потім він знову виїхав з країни.

Тверський суд повністю задовольнив запит СК, "змінивши відносно обвинувачуваного Гуцерієва запобіжний захід із підписки про невиїзд і належну поведінку на запобіжний захід у вигляді узяття під варту". Захист Гуцерієва збирається оскаржити його заочний арешт. 5 вересня Мосміськсуд розгляне касацію адвокатів "Роснафти" про арешт акцій.

Обмежуватися заочним арештом підприємця слідство не збирається. Заочний арешт обирається для так званого юридичного забезпечення подальшого процесу про екстрадицію. Отримавши дану санкцію суду, СК може звернутися до Інтерпола для міжнародного розшуку Гуцерієв або, встановивши, в якій країні зараз він знаходиться, - до її правоохоронних органів. Якщо між даною країною й РФ укладений прямий договір про видачу, як, наприклад, з Азербайджаном, де останнім часом знаходився Гуцерієв, екстрадиції йому буде складно уникнути.

Заочний арешт Михайла Гуцерієва поставив під питання продаж їм "Роснафти" холдингу "Базовий елемент" Олега Дерипаски. Сторони погоджували операцію в кінці липня - вже після того, як власті пред"явили численні претензії як до нафтокомпанії, так і до її власника. В результаті сума операції оцінювалася в $3-3,3 млрд, тоді як сам Гуцерієв незадовго до цього говорив, що "Роснафта" коштує $8 млрд, пише "Комерсант".

 

Зараз ви читаєте новину «Екс-голова "Роснафти" втік до Лондона з $3 мільярдами Олега Дерипаски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі