пʼятниця, 28 листопада 2008 12:53

Економіка Швеції увійшла в рецесію

Економіка Швеції в третьому кварталі 2008 року скоротилася на 0,1 відсотка.

Кварталом раніше ВВП країни також скоротився на 0,1 відсотка. Таким чином, економіка Швеції вступила у фазу рецесії.

Раніше про початок технічної рецесії, тобто зниженні ВВП впродовж двох кварталів підряд, повідомили декілька країн Євросоюзу, включаючи Італію, Німеччину і Естонію. При цьому на межі рецесії опинилися Британія і Іспанія. Франції поки вдалося уникнути економічного спаду - в третьому кварталі 2008 року ВВП країни виріс на 0,1 відсотка.

Для протистояння спаду і глобальній фінансовій кризі Єврокомісія розробила загальноєвропейський план стимулювання економіки, на фінансування якого буде потрібно 200 мільярдів євро. Одним з найбільш важливих положень документа, є тимчасова "гнучкість" Маастріхтських угод, згідно з якою будь-яку державу не буде оштрафовано, якщо дефіцит її бюджету перевищить три відсотки від ВВП, повідомляє "Лента.ру".

План порятунку економіки ЄС і єврозони припускає збільшення інвестицій в інфраструктуру, у використання поновлюваних джерел енергії, а також посібників з безробіття. Крім того, держави знижуватимуть податки на додану вартість і нададуть гарантії по обов"язках своїх банків.

Зараз ви читаєте новину «Економіка Швеції увійшла в рецесію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі