вівторок, 13 травня 2008 14:57

Екологічна катастрофа: землетрус у Китаї зруйнував два хімзаводи

Землетрус в Китаї, який вже забрав життя щонайменше 12 тисяч людей, спровокував екологічну катастрофу. У місті Шеньфан (провінція Сичуань) внаслідок сильних підземних поштовхів буквально вибухнули два хімічні заводи, поховавши під своїми уламками сотні робітників.

Стався витік більше 80 тонн рідкого аміаку, близько 6 тисяч жителів довколишніх кварталів евакуйовано, пожежні частини приступили до дезактивації.

І цей сценарій в Китаї може повторитися - і навіть у ще більших масштабах, попереджають іноземні ЗМІ. Італійська La Repubblica пише (повний текст на сайті InoPressa): "Кошмар, про який говорили прихильники охорони навколишнього середовища, вчора став дійсністю. Смертоносна хмара підтвердила сотні заяв, до яких влада Пекіна ніколи не прислухалася".

Журналісти нагадують, що в тій же провінції Сичуань, в самому центрі сейсмонебезпечної зони, майже завершено будівництво гідротехнічного колоса, майже копії дамби "Три ущелини" - найбільшої дамби в світі (її довжина 6300 км., площа водозбору 1,8 млн км. кв - 19% територій КНР). Ця сама дамба на річці Янцзи також розташована в зоні, схильній до землетрусів.

Вчора вона "всього лише" тремтіла, тому що знаходиться в 300 км від епіцентру землетрусу. Але наступний поштовх, не виключають експерти, може відбутися набагато ближче. А не зважаючи на запевнення розробників проекту, які стверджували, що дамба побудована так, що може витримати будь-які підземні поштовхи, залишаються сумніви в її стійкості.

"Це катастрофічний сценарій типу кінофільму Vajont - "Дамба динозаврів", але у багато разів страшніший. Деякі побоюються того, що саме "штучне море", створене в результаті перегородження річки Янцзи дамбою "Три ущелини", може спровокувати землетрус в результаті зміни під тяжкістю водних мас геостатичної рівноваги у всьому регіоні навколо Цунцина, найбільш населеного міста КНР (30 млн жителів)", - указує La Repubblica.

Крім того, міжнародна громадськість стурбована наявністю в Китаї безлічі ядерних реакторів, велика частина яких також розташована в сейсмонебезпечній зоні. А будувати атомні станції далеко від можливих епіцентрів землетрусів майже неможливо: від Синьцзяна до Сичуані, через Хебей, майже вся КНР - сейсмічна зона.

Офіційний Пекін ще вчора поспішив уточнити, що ні дамбі "Три ущелини", ні спортивним спорудам, збудованим до Олімпіади, в результаті землетрусу не було завдано збитку. Проте питання щодо міцності споруд, споруджених в рекордні терміни для проведення Олімпійських ігор, все одно виникають.

Нагадаємо, землетрус магнітудою 7,8 бали стався вдень 12 травня. Це найсильніший землетрус в Китаї з 1976 року, коли стихія забрала життя понад 240 тисяч людей.

Зараз, за останніми даними, загинули майже 12 тисяч людей, ще 60 тисяч поки вважаються зниклими безвісти. У провінції Сичуань, де проживають близько 90 млн китайців, зруйновано 80% споруд, на вулицях під проливним дощем ночували більше 30 тисяч людей.

За попередніми даними рятувальників, під зруйнованими будинками, заводами, лікарнями і школами знаходяться ще 10 тисяч осіб. У місті Дуцзян"янь під уламками школи перебувають 900 учнів. Як передають місцеві ЗМІ, учбовий заклад був розташований в 100 км від епіцентра землетрусу. Офіційно вже 50 школярів записані в списках загиблих.

Вчені упевнені, що могутні підземні поштовхи на південному заході Китаю можуть поновитися, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Екологічна катастрофа: землетрус у Китаї зруйнував два хімзаводи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі