понеділок, 19 травня 2008 11:19

Екологи радять не купатися в Чорному морі біля берегів Одеси

Купання в Чорному морі поблизу берегів Одеси може бути небезпечним для здоров"я, попереджають екологи.

Купання в Чорному морі поблизу берегів Одеси може бути небезпечним для здоров"я, попереджають екологи. Вони стурбовані станом морської води через існування в ній фекальних стоків і, попри початок курортного сезону 1 травня, застерігають відпочиваючих від купання на пляжах "перлини біля моря".

На думку голови громадської організації "Соціально-екологічний союз" Валерія Осипова, це може призвести до захворювання на гепатит.

"Враховуючи думку науковців і лікарів, купатися можна буде десь з 20 вересня, оскільки на початку весни "Інфоксводоканал" скинув у море близько 600 тисяч кубометрів неочищених фекальних вод, а для їх природного розкладання потрібно приблизно 200 днів", - заявив Осипов.

Осипов зазначає, що найнебезпечніший пляж - це "Золотий берег" на 16-й станції Великого фонтану, де вода особливо насичена хвороботворними бактеріями. За ініціативою "Соціально-екологічного союзу" в березні цього року були проведені аналізи, які показали, що рівень стафілокока у воді перевищував норму в 400 разів.

В той же час міська санепідемстанція не згодна з такою оцінкою ситуації.

"Ми перевірили якість прибережних вод після скидання фекальних стоків. Вони абсолютно безпечні. Перевищення норм за бактерійними показниками немає в жодній точці огорожі морської води в Одесі", - заявив головний державний санітарний лікар Одеси Іван Клементьєв.

Нагадаємо, наприкінці лютого стало відомо про те, що приватна компанія ТОВ "Інфоксводоканал", яка займається водопостачанням Одеси, цілком офіційно влаштувала масштабне скидання каналізаційних стоків у море. Причому викиди відбувалися біля пляжів Аркадії і до станції Великий Фонтан - саме там, де вирує життя курорту.

Екологи ще тоді попереджали, що курортний сезон в Одесі під загрозою зриву: за короткий строк, що залишився до його початку, море не змогло б переробити таку кількість викидів, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Екологи радять не купатися в Чорному морі біля берегів Одеси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі