понеділок, 22 вересня 2008 09:37

Ехуд Ольмерт подав у відставку

Ехуд Ольмерт подав у відставку

Прем"єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт в неділю подав у відставку, запустивши формальну процедуру, що може через тижні або місяці завершитися або передачею влади одному з депутатів Кнесета, найімовірніше - главі МЗС Ципі Лівні, або скликанням дострокових загальних виборів.

"Відповідно до статті 19 Основного закону "Про уряд" і повідомивши кабінет про свої наміри, я вручаю Вам прохання про відставку з посади прем"єр-міністра", - йдеться в тексті заяви, що Ольмерт передав президентові Шимону Пересу.

Поки офіційно не оголошено, хто і коли отримає мандат на формування наступного уряду, і як довго Ольмерт виконуватиме обов"язки глави кабінету.

Отримавши прохання прем"єра про відставку, президент почав консультації з представниками парламентських фракцій. За підсумками зустрічей, що продовжаться до вечора понеділка, Перес повинен буде сформулювати своє рішення.

Формувати наступний уряд Перес має право доручити будь-якому зі 120 депутатів Кнесета. Але очікується, що він обере Лівні, яка перемогла на праймеріз і замінила Ольмерта на посаді лідера правлячої партії "Кадіма".

На те, аби створити уряд і заручитися підтримкою парламентської більшості, у Лівні буде 42 дня з моменту отримання мандата.

Якщо їй це вдасться, вона стане другою жінкою-прем"єром за всю 60-річну історію Ізраїлю після Голди Меір, яка очолювала кабінет в 1969-74 роках.

Якщо завдання виявиться Лівні не під силу, ймовірне скликання дострокових загальних виборів, або президент передасть мандат на формування кабінету іншому парламентарієві, і весь процес повториться знову.

У будь-якому з випадків Ольмерт має право виконувати обов"язки прем"єра до приведення до присяги нового уряду. Якщо він захоче піти одразу й остаточно, в.о. глави уряду стає Лівні, повідомляє Сегодня.

Зараз ви читаєте новину «Ехуд Ольмерт подав у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі