понеділок, 07 квітня 2008 17:33

Ехолокатори стали причиною загибелі китів

Ехолокатори, які повинні відшукувати підводні човни, винні в масовій загибелі китів біля Гебрідських островів. До такого висновку прийшли експерти-зоологи, повідомляє Independent.

П"ять трупів клюворилих китів було виявлено протягом декількох днів на пляжах Зовнішніх Гебрідських островів  біля побережжя Шотландії. Ще декілька трупів було знайдено в океані. Вивчивши стан тіл мертвих тварин, учені виявили, що всі вони загинули одночасно у водах Атлантичного океану на південний схід від Великобританії. На Гебрідські острова трупи віднесло течією.

Учені вважають, що причиною загибелі тварин могли стати військові ехолокатори, оскільки клюворилі кити дуже чутливі до звукових хвиль. Ці тварини можуть пірнати на глибину до двох кілометрів, де вони відшукують свою здобич. Зоологи припустили, що під час пошуків їжі кити могли потрапити в зону дії ехолокатора. Могутні звукові хвилі змусили китів почати швидко спливати на поверхню. Дуже висока швидкість підйому призвела до розвитку у них кесонної хвороби. Кити загинули від закупорки кровоносних судин бульбашками азоту.

Британське товариство збереження китів і дельфінів вимагає у міністерства оборони оприлюднити інформацію про дію ехолокаторів в районі Гебрідських островів. Поки британське міністерство на запит не відповіло. Учені не виключають, що Гебрідські острови можуть входити в зону дії не тільки Королівських ВМС, але також ВМС інших країн.

Це вже не перший випадок, коли в масовій загибелі китів звинувачують військові ехолокатори. Так, військових звинувачують в загибелі декілька клювоголових китів поблизу берегів Греції в 1996 році, на Багамських островах в 2000 році, і на Канарських островах в 2002 році. У 2003 році в США суд заборонив ВМС США проводити тестування нових ехолокаторів після того, як природоохоронні організації подали позов проти військових, повідомляє Лента.ru.

Зараз ви читаєте новину «Ехолокатори стали причиною загибелі китів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі