пʼятниця, 30 травня 2008 16:14

Єгипетські вчені проведуть генний аналіз мумії фараона Тутмоса I

Генеральний секретар єгипетської Вищої ради у справах археології Єгипту Захі Хавасс повідомив, що єгипетські вчені мають намір спробувати одержати й проаналізувати ДНК мумії, вік якої оцінюється в 3500 років. Археологи говорять, що з високою часткою ймовірності можна стверджувати, ця мумія - це рештки єгипетського фараона Тутмоса I, одного з найбільш впливових і значимих фараонів всіх єгипетських династій правителів.

За словами Хавасса, забір генних матеріалів і рентгенівський аналіз буде вестить прямо на місці стародавніх Фів на західному березі Ніла. На цей час там розташована луксорська Долина царів. Також Хавасс відзначив, що у фахівців є вагомі підстави вважати, що нинішня мумія не є справжньою. Нагадаємо, що раніше в єгипетському музеї вже виставлялася мумія фараона Тутмоса I, однак пізніше виявилося, що вік мумії не відповідає часу правління зазначеного фараона.

Фараон Тутмос І був третім правителем 18-ї династії. За сучасними науковими даними, він правив Єгиптом з 1506 до 1493 року до нашої ери. Після смерті Тутмоса I, його на троні змінив син - Тутмос ІІ, якого пізніше змінила цариця Хатшепсут - найбільш впливова правителька Стародавнього Єгипту.

Нинішні дослідження проводяться за підтримки каналу Dіscovery Channel, що недавно допоміг у придбанні лабораторії для аналізу ДНК. Вартість лабораторії становить 5 млн доларів.

Торік влада Єгипту вже санкціонувала проведення генного аналізу мумії, що, як передбачається, належить цариці Хатшепсут, однак результати аналізу дотепер не були оголошені, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Єгипетські вчені проведуть генний аналіз мумії фараона Тутмоса I». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі