вівторок, 13 листопада 2007 20:19

Єгипетські спецслужби виявили на кордоні з сектором Газу 60 тунелів

Єгипетські сили безпеки на кордоні з сектором Газу виявили в 2007 році 60 підземних тунелів і вилучили понад 20 тонн вибухівки. Такі дані оприлюднили правоохоронні органи країни. Ця доповідь фактично стала відповіддю на неодноразові звинувачення Тель-Авіва в бездіяльності прикордонних і силових структур Єгипту, особливо в тому, що стосується припинення "тунельної" діяльності.

Згідно з докладом, тайники з вибуховими речовинами були приховані в різних районах Синайського півострова, переважно в гірській місцевості, де проживають бедуїни. Одночасно з цим були вилучені детонатори, міни, ручні гранати та інші боєприпаси. Разом з контрабандними товарами, серед яких, - сигарети, медикаменти, продукти харчування, запчастини до автомобілів, вони призначалися для переправки на палестинські території по підземних ходах.

Не дивлячись на всі зусилля силових структур по припиненню діяльності нелегальних тунелів, щомісячно уздовж кордону виявляються десятки таких переходів. Знищення одних приводить до появи нових проходів, через які в ізольований сектор Газу доставляються люди, що намагаються таким чином потрапити до Ізраїлю або Палестинської автономії, товари і озброєння.

Багато синайських бедуїнів живуть за рахунок контрабанди через єгипетсько-палестинський кордон зброї, вибухівки, продуктів, сигарет, а також забезпечення нелегального проходу людей.

У МВС Єгипту вважають, що бедуїни можуть робити схрони, плануючи теракти проти відпочиваючих в Єгипті іноземних туристів. За останні два роки Синай - один з центрів туризму на Червоному морі - тричі ставав місцем кровопролитних терактів. Їхніми жертвами стали близько 125 чоловік, в основному іноземців. Єгипетські спецслужби вважають, що за цими проявами екстремізму стоять місцеві бойовики, зокрема войовничо настроєні бедуїни.

Раніше депутат Кнесета Юваль Штайніц надіслав лист американським сенаторам, в якому призвав США ввести санкції проти Єгипту. У посланні депутат привів дані розвідки, згідно яким, в сектор Гази з Єгипту щорічно завозиться близько 20 тисяч одиниць легкої вогнепальної зброї, шести тисяч РПГ, 100 тонн вибухівки, а також десяток ракет типу "земля-земля", і наплічних ПЗРК "Стінгер", повідомляє ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Єгипетські спецслужби виявили на кордоні з сектором Газу 60 тунелів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі