середа, 26 грудня 2007 10:30

Єгипет заборонить виготовлення копій пірамід

Єгипетські парламентарії мають намір прийняти закон, який заборонить виготовлення копій пірамід і сфінксів без дозволу влади країни, передає сьогодні, 26 грудня, ВВС

За видачу дозволу охочим виготовити копію доведеться вносити відповідну плату. Гроші йтимуть на підтримку історичних пам"ятників.

Як сказав генеральний секретар Верховної ради із старовин Захі Хавас, йдеться про своєрідні авторські права, при цьому передбачається, що дія закону розповсюджуватиметься і за межами Єгипту.

За словами Хаваса, закон стосуватиметься копій у натуральну величину будь-яких витворів мистецтва або предметів побуту, що зберігаються в єгипетських музеях. Комерційне використання копій єгипетських пірамід і сфінкса також регулюватиметься новим законом. "Навіть для особистого користування необхідно отримати дозвіл єгипетського уряду", - сказав Хавас.

Як передбачається, закон не заборонятиме художникам відтворення єгипетських старовин лише в тому разі, якщо йдеться про авторську роботу, а не про точну копію. Так, проблеми не загрожують готелю "Луксор" в американському Лас-Вегасі, оскільки будівля є дещо спотвореною копією стародавньої піраміди. Проте, за словами Хаваса, адміністрація готелю більше не матиме права стверджувати, що "Луксор" - це "єдина будівля у світі у формі піраміди".

Новий закон може завдати серйозного удару по тематичних парках у різних країнах світу, адже копії пірамід і сфінкса, як правило, притягають публіку, повідомляє Корреспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Єгипет заборонить виготовлення копій пірамід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі