четвер, 24 січня 2008 16:38

Єгипет почав видворяти палестинців назад в сектор Газа

Єгипет почав видворяти палестинців, що прорвалися через кордон в Рафасі на єгипетську територію, назад в сектор Газа, пише Der Spiegel. За словами очевидців, у ряді випадків поліцейські застосували гумові палиці.

Зі свого боку, Associated Press передає, що Єгипет дійсно підсилив контроль на кордоні, проте тільки для того, щоб перешкодити палестинцям проникнути далі в глиб Сінайського півострова. Про закриття кордону, за даними агентства, мова поки не йде.

Як відзначає Der Spiegel, сили правопорядку ловлять палестинців по всьому Сінайському півострову і повертають на кордон. За даними джерел з силових структур Єгипту, жителі сектора Газа можуть залишатися на єгипетській території тільки до ранку 25 січня, після чого зобов"язані повернутися додому.

Крім того, за даними німецького видання, здійснюються заходи з припинення торгівлі. Поліція зупинила всі вантажівки, які повинні були доставити на ринки в прикордонні міста Рафах і Аль Аріш продовольство і медикаменти.

Тим часом раніше представник Міністерства закордонних справ Єгипту заявив, що кордон з сектором Газа залишиться відкритим до тих пір, поки не закінчиться "гуманітарна криза".

В зв"язку з цим ряд спостерігачів відзначає, що несподівано зроблене Єгиптом відновлення контролю на кордоні викликане виступом заступника міністра оборони Ізраїлю Матана Віланаї.

Віланаї заявив, що оскільки Єгипет в односторонньому порядку відкрив кордон, порушивши тим самим введену відносно сектора Газа економічну блокаду, Ізраїль має намір порвати всі зв"язки з сектором і покласти відповідальність за постачання туди електроенергії, води і медикаментів на Єгипет.

Associated Press наводить слова високопоставлених арабських і американських чиновників. Один арабський дипломат заявив, зокрема, що єгипетське керівництво нібито пообіцяло припинити "перехід" палестинців з сектора Газа до Єгипту до середини четверга, 24 січня.

Нагадаємо, що в ніч з 22 на 23 січня палестинські бойовики, які належать до різних угрупувань, в декількох місцях підірвали прикордонну стіну, розділяючу Рафах на палестинську і єгипетську половини. У проломи, що утворилися, хлинули натовпи жителів сектору Газа, які почали скуповувати в магазинах продовольчі, побутові і будівельні товари, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Єгипет почав видворяти палестинців назад в сектор Газа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі