пʼятниця, 01 лютого 2008 08:40

Джорджу Клуні не дали виступити з промовою як послу миру

Знаменитому американському актору і режисеру Джорджу Клуні, що вступив в четвер на посаду посла миру ООН, не дали звернутися з його першим посланням у стінах штаб-квартири.

Кумир мільйонів жінок мав намір виголосити промову перед послами країн, що беруть участь у миротворчій операції у Дарфурі, проте в останню мить, на подив зірки, зустріч було скасовано.

"Таке рішення ухваллили на рівні консультацій послів країн, що беруть участь у операції. Мені важко сказати, хто саме заперечував", – сказав представник прес-служби ООН.

За кулуарною інформацією, посли не вважали можливим формат офіційної зустрічі з новоявленим миротворцем, що не має рівної вагової категорії у дипломатичному світі і на порушення диппротоколу.

На Клуні "урок дипломатії" справив явно неприємне враження.

"Ситуація розвивалася непередбачувано – кілька хвилин тому я офіційно став послом миру і одразу ж отримав вказівку не проголошувати свого послання. Що ж, тоді я звертаюся до вас", – спантеличено потираючи ніс заявив Клуні журналістам на прес-конференції.

Далі, нагадавши, що він син журналіста, Клуні пообіцяв говорити тільки правду, хоч і гірку, і насамперед піддав критиці свою країну, яка заборговувала мільярди доларів миротворчому бюджету ООН.

Дісталося і Китаю, який, на думку кінозірки, міг би активніше впливати на уряд Судану, що не дуже охоче співпрацює з ООН.

Росія стала третьою і останньою країною, згаданою в промові Клуні.

"Коли я стояв у госпіталі біля жінки, яка за два дні до цього була зґвалтована і кинута у вогонь, вона подивилася на мене і сказала – "пришліть ООН". Не США, Китай чи Росію ... тільки ООН", – сказав Клуні.

Найзавидніший жених Голлівуду прибув у штаб-квартиру в супроводі своїх батьків. З"явившись на церемонію вручення почесного мандата в заскленій рамочці, Клуні не зміг упізнати заступника генсека ООН Кіо Акасаку, що зустрічав його, і не удостоїв його навіть потиском руки.

Натомість він легко упізнав першого зазаступника генсека – Ашу Розі Мігіро, чорношкіру африканку в національному вбранні соковитого шафранового кольору. На офіційному фото між двох блакитних прапорів вмістилися тільки Клуні з батьками і Мігіро, Акасака знову скромно відступив у тінь. Клуні спочатку хотів перед об"єктивами обійняти Мігіро за талію, але його рука в останню мить повисла в повітрі – вочевидь, цього разу він задумався про дипломатичний етикет.

Потім набіг натовп різнокаліберних співробітниць секретаріату ООН, які також змогли увічнити себе на тлі Клуні, який майже потонув за їхніми габаритами.

Пізніше, на прес-конференції, Клуні зізнався ЗМІ, що в своєму новому званні посла миру і тим більше в стінах штаб-квартири ООН йому краще утриматися від висловлювання особистої точки зору, яку, звісно ж, він має.

Акредитованим у ООН журналістам Клуні в цілому сподобався, хоча свою промову він і зачитав, не відриваючи очей від шпаргалки. Більшість відзначили його компетентність і щире бажання допомогти жертвам збройних конфліктів. Дуже прискіпливі назвали "похоронним" його костюм – майже чорний, з білою сорочкою і темною однотонною краваткою.

Названий журналом People секс-символом 2006 року і отримавший "Оскара" за роль Бетмена 47-річний кумир жіноцтва починає кар"єру "народного миротворця" завдяки активній роботі з захисту прав людини в гарячих точках, за створення документального фільму "Пісок і скорбота" (Sand and Sorrow) про долі біженців у таборах Судану і Чаду, участь у некомерційних фондах і організаціях, що відстоюють принципи гуманізму.

Клуні став дев"ятим володарем цього почесного звання, яке передбачає активну політичну і просвітницьку діяльність під блакитним прапором ООН.

Послами миру ООН є також лауреат премії Американської академії кіномистецтва Майкл Дуглас, зоолог, основоположник оригінального методу вивчення життя шимпанзе Джейн Гудолл, прославлений віолончеліст Йо-йо Ма, письменник, що пережив Холокост, лауреат Нобелівської премії і борець за права людини Елі Візел, принцеса Йорданії Хайя бінт альХусейн, прославлений диригент і піаніст Даніель Баренбойм, письменник Паоло Куельо і скрипаль Мідорі Гото, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Джорджу Клуні не дали виступити з промовою як послу миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі