вівторок, 29 січня 2008 08:35

Джордж Буш звернувся до американців зі щорічним посланням

У своїй промові, яку в прямому ефірі транслює телеканал CNN, глава держави основну увагу приділив економічним питанням. Зокрема, він визнав, що економіка Сполучених Штатів перебуває не в кращому стані і запропонував негайно вжити ряд заходів, спрямованих на подолання спаду, що намітився. У їх числі – ухвалення збалансованого бюджету і відмова від підвищення податків. Буш пообіцяв податкові послаблення іпотечним компаніям, які перебувають у важкому стані через тривалу кризу в цьому секторі економіки.

На думку американського президента, в країні назріла необхідність змін у медичній сфері і системі освіти.

Джордж Буш також торкнувся теми майбутніх президентських виборів у США, запропонувавши Демократичній і Республіканській партіям змагатися, але не забувати й співпрацю на благо країни.

Говорячи про Ірак, президент відзначив, що поспішне виведення військ звідти "прирече цю країну на загибель". Він заявив, що понад 20 тис. військовослужбовців повернуться, проте всі подальші скорочення залежатимуть від ситуації в Іраку і рекомендацій командувачів контингентом, повідомляє Газета.ru.

Крім того, значну частину своєї промови Буш приділив необхідності розвивати альтернативні джерела енергії і скорочувати залежність Сполучених Штатів від постачання енергоносіїв з-за кордону.

Для підтримки лідерства США в науці глава держави попросив Конгрес подвоїти державні асигнування на науку.

У черговий раз Буш попередив владу Ірану про те, що їй не варто збагачувати уран. Крім іншого, Іран був названий Бушем опорою нестабільності на Близькому Сході.

Буш розповів Конгресу про боротьбу за демократію, яку США активно веде в країнах світу, серед інших, назвавши Кубу, Зімбабве та Білорусь.

Президент США відзначив успіх виборів, що відбулися в Грузії і на Україні.

США вкладуть за наступні 3 роки $2 млрд до нового міжнародного фонду з розвитку чистих енерготехнологій і боротьби зі змінами клімату, заявив президент США Джордж Буш у своїй завершальній промові до Конгресу.

Він також відзначив, що США працює з найбільшими світовими державами та з ООН над укладанням угоди, яка допоможе "сповільнити або зупинити збільшення об"єму газів, що створюють парниковий ефект".

Президент США закликав законодавчо заборонити клонування людини.

"Ми зобов"язані надати гарантії, щоб до життя людини ставилися гідно. Закликаю Конгрес ухвалити закон, який заборонить неетичну практику клонування людини", – заявив Буш.

Примітно, що кореспонденти телеканалу CNN, який транслював виступ Буша, особливу увагу приділили не стільки висловам президента, скільки кандидатам в президенти США від демократичної партії Бараку Обамі і Хіларі Клінтон, які були в залі.

Суперники по праймеріз Хіларі Клінтон і Барак Обама пройшли в метрі один від одного в залі перед завершальною промовою президента Джорджа Буша, проте не привіталися. Тим часом, Клінтон тепло привітала сенатора-демократа Едварда Кеннеді. На шляху до трибуни Джордж Буш потис Обамі руку, проте з Клінтон він таким чином не привітався.

Нагадаємо, що це звернення до Конгресу – останнє для Буша на посаді президента. Восени 2008 року американці оберуть собі нового главу держави, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Джордж Буш звернувся до американців зі щорічним посланням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі