понеділок, 09 червня 2008 17:22

Джордж Буш занепокоєний станом економіки США

Президент США Джордж Буш висловив стурбованість щодо стану економіки країни і зростаючих цін на сировину. Таку заяву він зробив по дорозі на самміт Європейського союзу і США. Буш також відзначив, що стійка позиція долара вигідна не тільки США, але і всій світовій економіці. За його словами, ряд експертів звинувачує в зниженні курсу долара зростання цін на нафту. В той же час глава Білого дому відзначив, що довгострокова стійкість економіки країни позначиться на ціні валюти, передає Associated Press.

Нагадаємо, безпрецедентне зростання американського житлового ринку в 1990-х рр. призвело до його перенасичення і, як наслідок, до різкого зниження цін на нерухомість, а також масштабного зростання ринку високоризикованої іпотеки (subprime). Після цього банки в гонитві за прибутками почали "переупаковувати" іпотечні кредити в облігації і складні кредитні похідні з високою прибутковістю, які швидко зайняли значну частку в банківських кредитних портфелях. Проте після того, як в США почалося масове оголошення дефолтів по іпотеках subprime, відбулося знецінення фінансових інструментів, забезпечених житловими кредитами, а пізніше і переоцінка вартості інших похідних, безпосередньо не пов"язаних з іпотечним кредитуванням. Обвал американського ринку ризикової іпотеки послужив причиною кризи ліквідності в глобальному масштабі, що охопила практично всю світову фінансову систему, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Джордж Буш занепокоєний станом економіки США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі