вівторок, 20 травня 2008 10:49

Джинси святкують своє 135-річчя

Джинси святкують своє 135-річчя
Найкультовіший одяг XX століття - джинси - святкують сьогодні свій черговий день народження. 20 травня 1873 рік єврейський емігрант з Баварії Леві Страусс випустив в продаж першу партію блакитних джинсів з мідними заклепками на кишенях.

Перші джинси Страусс створив у 1853 році як робочий одяг для гірників і золотошукачів, заснувавши майстерню з пошиття штанів у Сан-Франциско, Каліфорнія. Вони нагадували комбінезон і були скроєні з коричневої тканини, призначеної для наметів і тентів.

Брезентова тканина для цих штанів відправлялася з Італійського порту Генуя, і на пакунках ставили штамп місця відправлення "Genes". Одержувачі-американці читали штамп на свій лад - "Джинс". Так і закріпилося в мові звична вже для всіх назва.

Цікава й історія виникнення назви тканини денім. Коли у Страусса закінчилися запаси палаткового брезенту, він купив щільну синю саржу в місті Нім у Франції. Звідси і пішло denim (de Nimes, тобто, з Німу).

Проте виявилася одна проблема: від ваги самородків, здобутих золотошукачами, через деякий час рвалися кишені. У 1870 році вихід з положення знайшов компаньйон засновника фірми - кравець з Невади Якоб Девіс, який вигадав укріплювати кишені джинсів заклепками для кріплення кінської збруї. Оригінальна ідея настільки сподобалася публіці, що Девіс запропонував використовувати заклепки на всіх джинсах, що виготовлялися ними. Міцні, комфортні і практичні штани дуже сподобалися лісорубам, фермерам і ковбоям.

У XX столітті джинси стали не просто одягом, а, швидше, символом. Вільнодумство, анархія, протест - ось що означали ці сині штани з парусинової тканини. "Ты пришла ко мне на хаус в модных джинсах "Леви Страусс", - так звучали рядки модного у 80-і роки віршика в Радянському Союзі, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Джинси святкують своє 135-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі