вівторок, 27 січня 2009 11:29

Джиммі Картер вважає, що з КНДР можна домовитися про ядерне роззброєння

Колишній президент США Джиммі Картер вважає, що Північна Корея погодиться на ядерне роззброєння в обмін на операцію з США і Південною Кореєю з надання їй нових ядерних реакторів і безкоштовного мазуту для електростанцій, а також на її дипломатичне визнання з боку США. "Я вважаю, що така угода може бути досягнута за півдня", - заявив він в інтерв"ю Associated Press.

На думку Картера, Пхеньян завжди був не проти відмовитися від своєї ядерної зброї, якби мав дипломатичні відносини з Америкою і знав, що США не стануть нападати на Північну Корею, "звичайно, за умови, що вона сама не нападе на Південну". Він нагадав, що в 1994 р. адміністрація президента США Білла Клінтона вже досягала подібних домовленостей з колишнім президентом Північної Кореї Кім Ір Сеном. Тоді сторони домовилися про заміну старих і небезпечних північно-корейських ядерних реакторів на сучасніші і надійніші, до яких Пхеньян гарантував доступ інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). До моменту запуску нових реакторів США повинні були надавати Пхеньяну безкоштовний мазут для корейських електростанцій. Проте дане рішення не вдалося запровадити в життя, оскільки спочатку Клінтон не зміг провести його через конгрес, де республіканці, що складали більшість, висловилися проти дипломатичного визнання Північної Кореї, а з приходом адміністрації Джорджа Буша це рішення було взагалі забуте.

Зараз ви читаєте новину «Джиммі Картер вважає, що з КНДР можна домовитися про ядерне роззброєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі