середа, 28 травня 2008 17:58

Дві країни сперечаються про походження картоплі

Походження картоплі з"явилося приводом для конфлікту між Перу і Чилі, повідомляє перуанська газета Expresso.

"Через картоплю між нашими країнами відкритий новий фронт боротьби в захист інтелектуальної власності ", - пише видання.

Воно цитує директора сільськогосподарського НДІ в Лімі Хуана Ріси Карбоні (JuanRisiCarbone), що заявив, що "чилійська картопля, прибула до Європи на два з половиною століття пізніше перуанською, є її "внучкою". За словами ученого, "помилкові твердження", що прозвучали раніше міністра сільського господарства Чилі Маріген Орнколь (MarigenHornkohl) про те, що саме їх країна є батьківщиною картоплі, "вводять в оману світову громадську думку і є образливими".

Проведені в Перу дослідження, інформує газета, не залишають сумнівів в тому, що "солодкі бульби" вперше почали оброблятися на північному березі озера Тітікака, звідки розповсюдилися по Андському регіону і прибутку в Чилі. Тому вся картопля в світі, що нараховує близько 3,9 тисяч різновидів, має андський геном.

Два тижні тому Перу заявила про намір зареєструвати 30 сортів картоплі перуанського походження. У вівторок Чилі оголосила про реєстрацію 60 її різновидів власного виробництва.

Серед сільхозкультур картопля займає четверте місце в світі після пшениці, кукурудзи і рису. 2008 рік за ініціативою Перу оголошений ООН Міжнародним роком картоплі, повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Дві країни сперечаються про походження картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі