четвер, 09 серпня 2007 13:45

Два черепи перевернули уявлення про еволюцію людини

Рештки двох черепів, виявлені палеонтологами в Кенії, суперечать сучасній теорії еволюції людини. Cтаттю про це колектив авторів під керівництвом Мів Лікі та Луїзи Лікі з дослідницького проекту "Кубі Фора" та Фреда Спура з університетського коледжу Лондона публікує в журналі Nature.

У Кенії, на схід від озера Туркана, палеонтологи виявили верхню щелепу Homo habilis (людини умілої). Вік її складає не більше 1,44 мільйонів років, що значно менше віку всіх інших решток цього виду. Ця знахідка доводить, що Homo habilis і Homo erectus (людина прямоходяча) одночасно проживали на одній і тій самій території в Східній Африці приблизно протягом півмільйона років.

Це суперечить "лінійній" гіпотезі, прийнятій у сучасній теорії еволюції людини: Homo sapiens (людина розумна), безпосередній предок сучасної людини, походить від Homo erectus, а той - від Homo habilis. Нові дані змушують припустити, що Homo erectus і Homo habilis є не послідовними, а паралельними лініями, і, швидше за все, мають невідомого поки загального предка.

Homo erectus і Homo habilis мали різний раціон і, швидше за все, різні маршрути пересування, що дозволяло їм уникати прямої конкуренції. Предком Homo sapiens Спур, Лікі та їхні колеги як і раніше вважають Homo erectus, тим самим визнаючи Homo habilis тупиковою гілкою.

Друга знахідка, вік якої складає 1,55 мільйона років, — череп Homo erectus, що винятково добре зберігся. Він був виявлений на відстані двох хвилин ходу від першої. Череп вражає своїм розміром: це найменший з будь-коли знайдених черепів Homo erectus.

Череп імовірно належав самці, а це означає, що різниця у розмірі самок і самців була дуже значною. Це змінює уявлення про устрій життя Homo erectus і примушує припускати, що один самець-домінант жив з кількома самками, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Два черепи перевернули уявлення про еволюцію людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі