середа, 23 січня 2008 12:40

Доведено, що стрес на роботі дійсно вбиває

 Робота дійсно може убити вас - такі результати нового дослідження впливу стресу на організм людини.

Результати масштабного дослідження більше 10 тис. британських державних службовців також говорять про те, що викликані стресом біологічні зміни можуть зіграти важливішу роль, ніж вважалося раніше, говорить Тарані Чандола з Університетського Коледжу в Лондоні.

"Це перше великомасштабне дослідження впливу стресу від повсякденної роботи на ішемічну хворобу серця", - говорить Чандола, автор дослідження. Дослідники визначали рівень стресу у державних службовців методом опитування.

За дванадцять років було проведено сім таких опитувань, які показали, що у працівників з хронічним стресом, ризик розвитку ішемічної хвороби вище на 68 відсотків. Найчіткіше цей зв"язок простежувався у людей до 50 років.

"Це дослідження підтверджує, що зв"язок між стресом на роботі і ішемічною хворобою серця є причинно-наслідковою", - пишуть дослідники в журналі European Heart Journal.

Поведінкові і біологічні зміни пояснюють, чому стрес на роботі призводить до хвороби серця. Так, працівники, які знаходяться під впливом стресу, їдять нездорову  їжу, палять, п"ють і не займаються спортом, що і призводить до хвороби.

Дослідження також показало, що у працівників, які часто перебувають у стресовому стані, слабкіше серце і підвищений вміст гормону стресу кортизола. Дуже велика його кількість в крові може завдати шкоди судинам і серцю, повідомляє Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Доведено, що стрес на роботі дійсно вбиває». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі