середа, 19 грудня 2007 17:21

Достовірність "Слова о полку Ігоревім" знов підтверджена вченими

Російські учені схиляються до того, що "Слово о полку Ігоревім" скоріше є справжнім пам"ятником староруської літератури.

"Підсумок аналізу мови "Слова о полку Ігоревім" такий: підробка не є абсолютно неможливою, але вона могла мати місце лише в тому гранично маловірогідному випадку, якщо її здійснив якийсь безприкладний геній, причому побажавши повністю приховати від людства свою геніальність", - заявив академік Андрій Залізняк, який виступив в середу з доповіддю на загальних зборах РАН.

Питання про походження "Слова о полку Ігоревім" залишається дискусійним впродовж двох століть. Перші сумніви в достовірності виникли незабаром після першої російської публікації відкритого графом Мусіним-Пушкіним тексту XII століття в 1800 році.

Можливості перевірити достовірність списку XVI століття, виявленого в XVIII столітті Мусіним-Пушкіним методами точних наук немає: рукописна збірка, у складі якої було "Слово о полку Ігоревім", за відомостями, що збереглися, загинула при нашесті Наполеона у великій московській пожежі 1812 року, повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Достовірність "Слова о полку Ігоревім" знов підтверджена вченими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі