четвер, 06 вересня 2007 18:58

Достовірність одіяння святого Франциска перевірили радіовуглецевим аналізом

На замовлення однієї з гілок франциськанського ордена італійський Національний інститут ядерної фізики провів радіовуглецевий аналіз двох одіяння Франциска Ассизського з метою перевірити їхню достовірність.

Франциск Ассизській, або святий Франциск, - католицький чернець, народився в 1181 і помер в 1226 році. Він заснував орден франциськанців, що існує досі, написав декілька творів, проповідував любов до всього живого і неживого, по легенді, творив дива. Чотири церкви, розташовані в центральній Італії, стверджують, що у них зберігаються ті, що належали Франциску одіяння (самі франциськанці називають їх рясами або хабітами).

Одна з гілок франциськанського ордена, що управляє розташованими в Тоскані базілікамі: базілікою Святого Хреста у Флоренції і базілікою в Кортоні, де зберігається одіяння (інше одіяння знаходиться у веденні інших гілок), звернулася до фізиків-ядерників з проханням перевірити достовірність хабітов.

Узявши невеликі зразки тканини, учені провели стандартний радіовуглецевий аналіз, визначаючи кількість радіоактивного ізотопу вуглецю 14C за допомогою прискорювальної мас-спектрометрії.

Аналіз показав, що одіяння з флоренції не могло належати Франциску, для цього воно повинне було б бути на сто років старше. Одіяння з Кортони, проте, датується приблизно 1155-1225 роком (йдеться про дату, коли власник хабіта перестав його носити, метод не дає точнішої оцінки), тобто цілком могло належати святому.

Одіяння зберігалося разом з похоронною подушечкою і Євангелієм: для подушечки радіовуглецевий аналіз показав ті ж дати, а достовірність Євангелія підтвердив палеографічний аналіз: почерк в книзі якраз такий, яким писали за часів Франциска.

Орден залишився дуже задоволений результатами перевірок, навіть дуже юний вік Флорентійського хабіта не розчарував франциськанців: пояс від нього виявився старшим і міг належати Франциску, а значить, реліквія не втрачає свою цінність, повідомляє журнал Nature.

Зараз ви читаєте новину «Достовірність одіяння святого Франциска перевірили радіовуглецевим аналізом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі